Uitleg en betekenis van de verschillende rechtsvormen op een rij

27 augustus 2020

Als zelfstandige ondernemer is het belangrijk dat je voor de juiste rechtsvorm kiest voor jouw bedrijf. Maar geen reden tot paniek. Als je in de loop van de tijd twijfelt of dit wel de juiste rechtsvorm is voor jouw bedrijf kun je deze wijzigen. Een notaris kan je hier eventueel bij helpen. Hieronder de verschillende rechtsvormen op een rij.

Rechtsvormen

Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder persoonlijkheid ben je privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is de rechtspersoon aansprakelijk voor de schulden die uit het ondernemen voortkomen.

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een van de meest gekozen rechtsvormen voor startende ondernemers. Dit ook vooral omdat deze snel en gemakkelijk is opgezet. Binnen een eenmanszaak ben jij de enige verantwoordelijke voor het bedrijf en ben je privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. Het is wel alleen mogelijk om maar één eenmanszaak op te richten. Daarbij kun je wel verschillende vestigingen, activiteiten en handelsnamen hebben.

Vennootschap onder firma (vof)

Een populaire rechtsvorm onder starters is de vennootschap onder firma, waarbij met één of meerdere ondernemers een bedrijf gestart wordt. Elke vennoot brengt iets in de onderneming. Dit kan een geldbedrag zijn, maar ook goederen of arbeidsuren. 

Een eenmanszaak en een vof lijken op het eerste gezicht vele overeenkomsten te hebben. Het grote verschil zit hem in de eigenaren. Bij een eenmanszaak is het één persoon en bij een vof zijn dit altijd meerderen. 

Commanditaire vennootschap (cv)

Een bedrijf van minimaal twee personen wordt een commanditaire vennootschap (cv) genoemd. Hierbij zijn er twee soorten vennoten: beherende- en stille vennoten. Als beherende vennoot heb je de dagelijkse leiding in het bedrijf en een stille vennoot, ook wel cv genoemd, is alleen financieel betrokken door het beschikbaar stellen van geld. Een cv kan gezien worden als een vorm van vof. De beherende vennoten zijn aansprakelijk voor mogelijke schulden, met hun eigen geld. 

Maatschap

Twee of meerdere personen (zelfstandige ondernemers) gaan een samenwerking aan. Beiden brengen iets in en de naam zal onder een gemeenschappelijke naam bestaan. 

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Besloten vennootschap (bv)

Een bedrijf kan als rechtspersoon gezien worden en kan zelf verplichtingen aangaan. De oprichter is hierbij niet aansprakelijk wanneer er schulden ontstaan. De besloten vennootschap (bv) is de meest gekozen variant bij het oprichten van een bedrijf en heeft beperkte aansprakelijkheid. Zij kunnen in de meeste gevallen niet aansprakelijk worden gehouden.

Naamloze vennootschap (nv)

Bij een naamloze vennootschap (nv) wordt het kapitaal verdeeld in aandelen, net als bij een bv. Bij een nv zijn aandelen ook vrij verhandelbaar op de beurs. Let op: bij een nv geldt wel dat er een minimum is van € 45.000 voor het oprichten. Ook moet je met de officiële oprichting bij de notaris een akte (laten) opstellen waarbij de statuten van de nv worden vastgelegd.

Vereniging

Een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken is een vereniging. Denk bijvoorbeeld aan een buurtvereniging of een sportvereniging. De vereniging bestaat uit minimaal twee leden. De vereniging mag winst maken, wel is de voorwaarde dat de winst wordt gebruikt voor maatschappelijke activiteiten van de vereniging.

Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij

Een coöperatie wordt opgericht door minimaal twee personen. Hierbij gelden voordelen van een collectief waarbij je de voordeliger inkoopt en je deelt bijvoorbeeld de kosten voor marketing. Leden kunnen elk moment in- en uit de coöperatie stappen zonder gevolgen.

Een onderlinge waarborgmaatschappij is een speciale vorm van vereniging, net als een coöperatie. Deze vorm mag alleen gebruikt worden bij het afsluiten van verzekeringen met haar leden.

Stichting

Wanneer je een maatschappelijk of sociaal doel wilt realiseren, bijvoorbeeld natuurbehoud, cultuur verspreiden, kun je kiezen voor een stichting. Wel is het belangrijk dat er vermogen beschikbaar is.

Buitenlandse rechtsvorm

Het is ook mogelijk om voor een buitenlandse rechtsvorm te kiezen. Deze keuze kan gemaakt worden omdat bijvoorbeeld het moederbedrijf is gevestigd in het buitenland.

Welke bedrijfsvorm kan ik het beste kiezen? Vraag het WFO Netwerk Notarissen

Vind jij het lastig om een keuze te maken welke bedrijfsvorm de juiste is? WFO Netwerk Notarissen denkt graag mee. Voor een oriënterend gesprek bij WFO Netwerk Notarissen in Grootebroek of Enkhuizen kun je online een afspraak maken via het contactformulier of telefonisch contact opnemen via 0228 51 24 44.

Terug naar overzicht
Uitleg en betekenis van de verschillende rechtsvormen op een rij

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: