Eigendomsoverdracht schip

Regel de overdracht van uw schip bij de notaris

Gevestigd in Westfriesland, dicht bij de havens van Medemblik, Enkhuizen en Hoorn, is het vanzelfsprekend dat ons notariskantoor regelmatig te maken krijgt met de overdracht van schepen. Vaak gaat het om binnenvaartschepen die bedoeld zijn voor de pleziervaart, maar ook voor de overdracht van een zeeschip of een schip in de ondernemingssfeer kun je bij ons terecht.

De overdracht van een schip: wel of niet naar de notaris?

Er is een verschil tussen schepen die staan ingeschreven bij het scheepsregister en schepen die daarin niet zijn opgenomen. Te boek gestelde schepen, de schepen in het scheepsregister dus, kunnen alleen worden overgedragen aan een nieuwe eigenaar met de tussenkomst van de notaris. Het is dan namelijk een registergoed en de wet schrijft voor dat de overdracht van registergoederen alleen bij notariƫle akte mag geschieden. Maar ook als een schip geen registergoed is, is het verstandig om de overdracht via de notaris te regelen.

De notaris zorgt in beide gevallen dat de koopovereenkomst goed is opgesteld en dat zowel koper als verkoper niet voor vervelende verrassingen komen te staan. De koper moet erop kunnen vertrouwen dat de verkoper daadwerkelijk eigenaar van het schip is en het schip dus rechtmatig verkoopt. Bovendien wil je als koper ook niet achteraf met de schuldeisers van de voormalige eigenaar te maken krijgen. Kortom: wie een schip verkoopt doet er verstandig aan om de koopovereenkomst door de notaris te laten opstellen. Wij bekijken of de verkoper bevoegd is om het schip te verkopen en of er geen beperkende rechten gelden. De koop wordt voltooid bij levering, dus op dat moment beschikt de koper over het schip en de verkoper over zijn geld.

Teboekstelling of niet?

Voor een schip met een waterverplaatsing van meer dan tien kubieke meter is teboekstelling in het scheepsregister van het Kadaster verplicht. Je kunt in dat geval dus niet zelf kiezen of je het schip inschrijft bij het scheepsregister.

Maar ook voor kleinere schepen is teboekstelling in het Scheepsregister van het Kadaster in meerdere opzichten een goed idee. Het geeft de eigenaar rechtszekerheid. Zo is hij beschermd tegen faillissement als het schip nog in aanbouw is en op de werf ligt. Daarnaast biedt teboekstelling de mogelijkheid om een hypotheek op het schip te nemen. Dat komt veel voor bij woonboten. Ook bewijst teboekstelling wie de eigenaar is en is het voor de eigenaar makkelijker om juridische stappen te nemen als het schip gestolen is en wordt doorverkocht. Binnenvaartschepen, zeeschepen en woonboten kunnen in principe allemaal worden ingeschreven in het scheepsregister.

Moet ik belasting afdragen bij de overdracht van een schip?

De koop van een schip is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Alleen bij aanschaf van een nieuw schip of bij de koop van een schip van een ondernemer is omzetbelasting verschuldigd. Soms kan er aanspraak worden gemaakt op vrijstelling van omzetbelasting.

Wil je een schip kopen of verkopen?

Dan staan de notarissen van WFO Netwerk Notarissen voor je klaar. Wij zorgen dat de verkoopovereenkomst allesomvattend is en dat er geen verborgen verrassingen meer zijn. Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Trouwen, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: