10 tips om goed uit elkaar te gaan

19 december 2018

Scheiden is geen makkelijke periode voor mensen. Veel onzekerheid en veranderingen een hoop stress met zich mee. Net als trouwen of het opmaken van een samenlevingscontract, is scheiden iets wat je samen dient te doen. Onderstaande 10 tips helpen je om er beter door heen te komen.

 

  1. Wees duidelijk tegen je partner waarom je wilt scheiden. Er is vaak sprake van dat de ene partner niet meer verder wilt, terwijl de andere partner dit nog wel wilt. Indien er echter geen enkele motivatie of wil meer is bij een partner om door te zetten, dan houdt een relatie op. Je kan niet in je eentje een relatie met z’n twee hebben. De partner die de relatie niet meer voort wil zetten, zal dan duidelijk moeten aangeven waarom deze beslissing is genomen.

 

  1. Als jullie kinderen hebben, dan is het nog belangrijker om goed uit elkaar te gaan. Op een volwassen en rustige manier met elkaar blijven praten en ook met de kinderen samen. Het is erg belangrijk om aan kinderen uit te leggen waarom de keuze is gemaakt om te scheiden. Dit is om te voorkomen dat kinderen niet angstig worden over hun toekomst maar omdat ze dan geen schuldgevoelens ontwikkelen over de scheiding. Veel kinderen geven zichzelf de schuld van de scheiding van de ouders.

 

  1. Neem een mediator om te scheiden. Een mediator helpt jullie samen om zaken goed te regelen zoals jullie dat willen. Dit voorkomt een juridische strijd die veel tijd kan innemen. Mediation is bemiddelen. Een mediator helpt met het opstellen van documenten en kan je goed doorverwijzen naar andere experts op het gebied van scheiding. Denk hierbij aan ondersteuning voor de kinderen of een expert in financiële zaken bij een eigen bedrijf.

 

  1. Zorg tijdens de scheiding voor steun van anderen. Het is namelijk een moeilijke en emotionele periode. Met steun van anderen sta je er niet alleen voor. Het is belangrijk dat de steun die je hebt, mensen zijn die begripvol en rustig zijn. Iemand die jou aanstuurt op agressie of je partner vervelend benaderd is geen echte ondersteuning.

 

  1. Vind je het moeilijk om op een rustige manier met je partner te blijven praten? Kijk dan vooral naar het gezamenlijk belang en het belang van de eventuele kinderen. Jullie willen allebei zo goed mogelijk verder kunnen met je leven en jullie willen ook dat het goed gaat met de kinderen. Realiseer je dat hoe jullie nu met elkaar omgaan heel bepalend is voor jullie toekomst en die van de kinderen.

 

  1. Indien jullie samen kinderen hebben en deze naar school gaan, is het belangrijk om ook de leerkracht hierover in te lichten. Hierdoor kan er rekening mee gehouden worden. De moeilijke situatie zal veel effect hebben op school en de schoolresultaten.

 

  1. Ga niet te snel! Vaak wil je dat de scheiding zo snel mogelijk achter de rug is. Helaas geldt hier “haastig spoed is zelden goed”. Er moeten veel dingen geregeld worden zoals woonruimte, financiële zaken zoals alimentatie en verdeling van vermogen etc. Dit vraagt tijd en nauwkeurigheid om de juiste stukken bij elkaar te verzamelen zoals huwelijk, samenleving en levensverzekeringen. Als er te snel wordt gehandeld dan bestaat er een kans dat niet alles goed geregeld is of zaken worden vergeten.

 

  1. Blijf een gezonde dosis zelfreflectie toepassen. Wees bewust van jezelf en hoe je in je vel zit. Begin niet aan het gesprek wanneer er op dat moment een gevoel van irritatie of frustratie overheerst. Laat eerst die emotiegolf over je heen spoelen, en handel pas naar je ex toe als er meer rust en stabiliteit in jezelf is. Hierdoor ben je beter in staat om het gesprek met de ander aan te gaan, bijvoorbeeld over zaken die volgens jou niet goed lopen.

 

  1. Je kunt de ander niet veranderen! Maar je hebt wel invloed op hoe je daar zelf na de scheiding mee om gaat. De aspecten die de relatie tot scheiding hebben geleid worden meestal uitvergroot. De problemen die van je partner tijdens het samen zijn een issue waren, zullen tijdens de scheidingsprocedure nog prominenter aanwezig zijn. Probeer te ontdekken op welke manier jij geen of minder last van dit gedrag hebt.

 

  1. Zorg voor een plan B. Voor jezelf heb je al vrij snel beeld gevormd over de situatie hoe jij het graag wil in de toekomst. Een voorbeeld: jij wil in het huis blijven wonen met de kinderen, en de kinderen kunnen om het weekend naar hun vader. Het komt vaak voor dat deze wensen niet (meteen) haalbaar is. Zorg daarom altijd voor een alternatief plan, een zogenaamd plan B. Op deze manier sta je steviger in het gesprek.
Terug naar overzicht
10 tips om goed uit elkaar te gaan

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: