5 Tips voor jouw testament

25 mei 2018

1. Vind je het belangrijk wat er na je dood met je geld en bezittingen gebeurt?

Maak dan een testament en – minstens zo belangrijk – actualiseer dat regelmatig. Interesseert het je niet? Maak je dan niet druk en laat het over aan de wetgever en de nabestaanden.

2. Stel jezelf de vraag: wil ik een principieel testament of een momentopname?

Principieel wil zeggen dat je nadenkt over de langere termijn; bijvoorbeeld dat je kleinkinderen ook meeprofiteren van je nalatenschap. In een testament als momentopname schenk je aan die aardige buurvrouw die de laatste maanden zo goed voor je heeft gezorgd.

3. Denk in scenario’s, vooral in onwenselijke of ‘ondenkbare’: wat áls mijn dochter gaat scheiden, mijn zoon vroegtijdig overlijdt etc.

Notarissen zijn experts in strategieën om de risico’s van verschillende scenario’s zo goed mogelijk af te dekken.

Wil je na je dood tot in het oneindige verder leven op Facebook, Twitter, Instagram enz?

Het kan nogal belastend zijn voor je nabestaanden, elk jaar weer het bericht ‘feliciteer Henk met zijn verjaardag’. Neem een sociale mediaclausule op in je testament, waarin je iemand aanwijst die je accounts afsluit, al dan niet met een paar mooie laatste woorden.

5. Wil je iemand onterven of de een meer schenken dan de ander?

Formuleer het dan zo duidelijk mogelijk. Daarmee voorkom je onnodige rechtszaken over bedoelingen en slepende ruzies als gevolg van gekrenkte gevoelens.

 

Voor ouders

Als ouders geen testament maken, dan verdeelt de wet de erfenis onder meer onder de kinderen. Als een alleenstaande ouder met drie kinderen overlijdt en er is geen testament gemaakt, dan krijgt ieder kind 1/3 deel van de erfenis. Als een ouder hiervan wil afwijken, dan kan dat. Dit kan op verschillende manieren. De meest vergaande is het uitsluiten van het kind. Dat kind krijgt dan niks uit de erfenis, tenzij deze de legitieme portie claimt. In het voorbeeld krijgt het kind dan 1/6 deel als minimumdeel. Er kan ook een andere regeling in het testament worden opgenomen. Een kind dat bijvoorbeeld al veel geschonken heeft gekregen en minder uit de erfenis moet krijgen. Of een kind dat gehandicapt is en op een andere manier al veel vermogen heeft verkregen. Er zijn ook ouders diewillen voorkomen dat de erfenis verdwijnt naar de bijstand. Er zijn verschillende mogelijkheden waarover wij jou kunnen adviseren.

 

Netwerk Notarissen vormt met 600 gespecialiseerde notariële juristen het grootste samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland. Zij studeren samen en onderzoeken nieuwe juridische mogelijkheden. Vanuit meer dan 150 vestigingen staan wij voor u klaar met informatie en advies op belangrijke momenten in uw leven.

 

Terug naar overzicht
5 Tips voor jouw testament

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: