8 meest voorkomende redenen om een testament te maken

12 december 2017

Heb jij al eens nagedacht over het opstellen van een testament? Op dit moment lijkt het misschien nog niet zo belangrijk, maar het is belangrijk om over de toekomst na te denken. Wanneer je namelijk geen testament hebt opgesteld, bepaalt de wet die jouw erfgenamen zijn. Met een testament bepaal jij jouw erfgenamen zelf. Maar dit is niet de enige reden om een testament op te stellen. Hieronder vind je de belangrijkste redenen.

1. Je kunt andere erfgenamen aanwijzen

Zoals we eerder al vertelden, bepaal je met een testament zelf wie jouw erfgenamen zijn. Maak je geen testament, dan kan het voorkomen dat je kinderen een deel krijgen, ook als je geen contact meer met ze hebt. Heb je geen kinderen of een echtgenoot? Dan zijn jouw ouders en broers of zussen automatisch erfgenaam. Het is mogelijk dat je dit zelf graag anders ziet en daarvoor is het maken van een testament de oplossing.

2. Neem een uitsluitingsclausule op

Door het maken van een testament kun je voorkomen dat je erfgenamen jouw erfenis moeten delen met hun ex-partner(s).

3. Een nieuw testament maken omdat je andere is verouderd

Door wetswijzigingen of door wijzigingen is jouw persoonlijke situatie kan een testament verouderen. Hierbij is het aan te raden om een nieuw testament te maken.

4. Pas de wettelijke verdeling aan

Met een wettelijke verdeling in jouw testament kun je bepalen welk deel van jouw erfenis naar welke erfgenaam gaat. En wil je bijvoorbeeld niet dat jouw echtgenoot al je bezittingen en schulden erft? Of wellicht later nog een bedrag aan jouw kinderen moet betalen? Leg de wettelijke verdeling dan vast in jouw testament.

5. Nalaten aan een goed doel

Wanneer je dat graag wilt kun je vastleggen in jouw testament dat een deel van je erfenis, of je hele erfenis nalaten aan een goed doel. En ook nog eens belastingvrij!

6. Wijs een bedrijfsopvolger aan

Ben je ondernemer en komt jouw bedrijf na overlijden in handen van je familie? Misschien is jouw familie niet zo ondernemend als dat jij bent. Dit kan zorgen voor problemen of ruzies onderling. Om dit te voorkomen kun je een bedrijfsopvolger aanwijzen. Deze bedrijfsopvolger kun je ook jouw belastingvoordelen meegeven middels een testament.

7. Stel zelf een executeur aan

Een erfenis vraagt veel geregel na jouw overlijden. Een executeur neemt dit jouw nabestaanden uit handen. Hierbij kun je denken aan het opzeggen van abonnementen, belastingaangifte doen en het betalen van rekeningen. Een executeur kan daarnaast ook onenigheid voorkomen tussen de erfgenamen. De executeur is een belangrijk vertrouwenspersoon die je zelf kunt aanwijzen in je testament.

8. Erfbelasting uitstellen of erop besparen

Bespaar je erfgenamen erfbelasting of stel voor hen het betalen van de belasting uit. Dit kan met een slim testament.

Terug naar overzicht
8 meest voorkomende redenen om een testament te maken

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: