Advies bij het verhogen van een hypotheek voor de verbouwing

27 augustus 2020

Overweeg je om je huis aan te pakken wanneer het financieel bijvoorbeeld niet lukt om te verhuizen? Of wil je een nieuwe keuken of badkamer? Wanneer je financieel te kort komt is het mogelijk om een hypotheekverhoging aan te vragen. Op dit moment, in de coronatijd, is er ook zeker een flinke toename te zien in het aantal aanvragen voor een hypotheekverhoging. Maar waar moet je op letten wanneer je dit in overweging neemt?

Hypotheekverhoging pas zinvol bij 25.000 euro

Het aanvraagproces is bij een verhoging is hetzelfde als bij een hypotheekaanvraag voor een woningaankoop of het oversluiten van een hypotheek. Wanneer er hoge afsluitkosten zijn is een verhoging alleen verstandig wanneer het verbouwingsbedrag minimaal 25.000 euro bedraagt. Hierbij is de aflossingsperiode 30 jaar. 

Oversluiten in plaats van verhogen

Wanneer je een hypotheek verhoogd kan dit tot een hogere rente leiden. Stijgt de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning, dan kan het voorkomen dat de bank een extra opslag in rekening brengt. Bij het oversluiten van de gehele hypotheek zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. 

Bewaar bonnen voor hypotheekrenteaftrek

Er is recht op hypotheekrenteaftrek wanneer je een lening voor een verbouwing gaat afsluiten. Dit geldt wel alleen als je de aflossing van de lening in maximaal 30 jaar aflost. Behalve voor een hypotheek geldt dit ook voor een persoonlijke lening. Bewaar alle bonnen goed! Het kan zijn dat de belastingdienst hier eens om vraagt. Hier is geen maximaal bewaartermijn voor. 

Verhoog je hypotheek niet klakkeloos

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Je kijkt naar jouw persoonlijke situatie op korte en lange termijn. Omdat kosten voor een verbouwing zeer groot kunnen zijn is geld lenen een optie. Maar niet alleen kun je kiezen voor een verhoging van de hypotheek, je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening. Deze kun je kiezen aan de hand van jouw persoonlijke situatie. De rente van een persoonlijke lening ligt wel hoger dan dat van een hypotheek, omdat de bank geen zekerheid heeft van het recht van de hypotheek. Dit is dus geheel logisch. Daarnaast wordt het geld aan de eigen woning besteed wanneer je kiest voor een verbouwingslening. De rente voor een persoonlijke lening is daarom fiscaal aftrekbaar onder de hypotheekrenteaftrek. Kijk ook altijd goed naar verschillende alternatieven bij het financieren van een verbouwing. 

Wil je jouw huis verbouwen of heb je een andere vraag? Neem contact op met WFO Netwerk Notarissen

Meer weten over de mogelijkheden voor het verbouwen van jouw huis? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier op de website of bel naar 0228 51 24 44. Wij helpen je graag bij het zoeken naar de juiste hypotheek.

Terug naar overzicht
Advies bij het verhogen van een hypotheek voor de verbouwing

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: