De keuze voor een flexibel testament

10 juni 2021

De keuze voor het opstellen van een testament is geen keuze die je snel maakt. Het is belangrijk om goed na te denken over de toekomst en wat voor zaken je in jouw testament wilt opnemen. Het is mogelijk om een flexibel testament op te stellen zodat je bespaart op erfbelasting. Wat een flexibel testament inhoudt en meer vertellen wij jou in dit artikel.

Flexibel testament

Wil je zelf kiezen hoe de erfenis wordt verdeeld en ervoor zorgen dat jouw langstlevende echtgenoot/partner minder erfbelasting hoeft te betalen? Met een flexibel testament is dit mogelijk. Het verschil met een ‘gewoon’ testament is dat de keuze van uitvoering van het testament na het overlijden van de eerste partner wordt gemaakt.

Het testament bevat een opvullegaat. De erfenis kan zo worden verdeeld dat de kinderen bij het eerste overlijden minder erven, en vervolgens bij de ouder die het langste leeft meer erven. De langstlevende ouder heeft een hogere vrijstelling voor de erfbelasting.

Kiezen voor een flexibel testament

Afhankelijk van bepaalde factoren weet je hoeveel erfbelasting er betaald dient te worden. Er wordt gekeken naar de omvang van de erfenis, de hoogte van de vrijstelling en het tarief van de erfbelasting.

Meer vermogen betekent meer erfbelasting en na het overlijden van de eerste partner krijgen alle erfgenamen een eerlijk deel. Is de erfenis hoger dan 670.000 euro, dan betaalt de langstlevende partner erfbelasting (10%). Voor de erfenis van het kind wordt tot 128.000 10% erfbelasting betaald. Is de erfenis van het kind groter dan 128.000 euro, dan geldt het tarief van 20% erfbelasting.

De langstlevende ouder heeft een hogere vrijstelling voor de erfbelasting, dus bij het eerste overlijden is er geen of minder erfbelasting verschuldigd.

Keuzelegaat of vruchtgebruiklegaat

Het is mogelijk om in het testament als alternatief een vruchtgebruiklegaat of een keuzelegaat op te nemen. Hierbij kiest de langstlevende de boedelbestandsdelen die hij op naam wil hebben als keuzelegaat en vermogensbestandsdelen als vruchtgebruik. De goederen worden, afhankelijk van verwachtingen van de waardeontwikkeling, verdeeld.

Onze notarissen leggen u graag meer uit over keuzelegaat of vruchtgebruiklegaat. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Meer informatie over een flexibel testament

Wil je meer weten over een flexibel testament? Onze specialist notarissen van WFO Notarissen in Grootebroek en Enkhuizen beantwoorden graag al jouw vragen. Neem gerust contact met ons op via 0228 512444, info@wfonotarissen.nl of vul het contactformulier op de website in.

Terug naar overzicht
De keuze voor een flexibel testament

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: