Stijging WOZ-waarde

06 januari 2021

Voor een aantal jaar op rij is er een forse stijging te zien in de WOZ-waarde. Voornamelijk komt dit door de overspannen woningmarkt die naar schatting pas weer kan ademen als de vraag niet meer groter is dan het aanbod. In januari 2020 was de gemiddelde WOZ-waarde 270.000 euro en naar verwachting zal deze dit jaar verder stijgen. Maar wat is de WOZ-waarde en waarvoor wordt deze gebruikt? Je leest het hieronder.

WOZ-waarde

De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is de marktwaarde van de woning. Deze waarde wordt elk jaar bepaald door de gemeente op basis van de geschatte marktwaarde (vrije verkoopwaarde). Hierbij wordt gekeken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving en naar objectkenmerken als de grootte van de woning, inhoud, type woning, grondoppervlakte, bouwjaar.

Op dit moment is het niveau van de kwaliteit en het onderhoud van de woning erg belangrijk en wegen zwaarder bij het taxeren van de woning.

Voordelen hogere WOZ-waarde

Ga je een hypotheek afsluiten, dan zijn erĀ een aantal voordelen te benoemen al heb je een hogere WOZ-waarde:

  • De verkoopopbrengst zal hoger uitvallen als je van plan bent de woning te verkopen. Hierbij is het wel goed om te weten dat de WOZ-waarde niet gelijk staat aan de marktwaarde vanwege dat de WOZ-waarde een jaar achterloopt;
  • De hypotheekrente kan lager uitvallen al heb je een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je betaalt namelijk renteopslag die wordt bepaald aan de hand van de verhouding tussen de hoogte van jouw hypotheek en de marktwaarde. Is de waarde gestegen? Dan kan het zo zijn dat je in een lagere risicoklasse valt en de hypotheekrente lager kan uitvallen. Het is wel belangrijk dat je dit eerst opneemt met de hypotheekadviseur of dit het geval is.

Bezwaar maken op WOZ-waarde

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Dan is het tot 6 weken na ontvangst mogelijk om bezwaar te maken tegen de hoogte hiervan. Onderbouw waarom de waarde volgens jou te hoog of te laag is. Hierbij is het ook goed om te kijken naar het WOZ-waardeloket waar je vergelijkbare woningen in de buurt in kan zien. Het bezwaar kun je vervolgens indienen bij de gemeente. De gemeente onderzoekt vervolgens de waarde en laat binnen enkele maanden zijn beslissing aan jou horen.

Ben jij van plan om een hypotheek over te sluiten? WFO Notarissen helpt jou graag in dit proces. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht
De WOZ-waarde stijgt

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: