Digitale nalatenschap

14 december 2020

Online zijn wij steeds meer vindbaar en diverse accounts voor bijvoorbeeld social media en e-mail zijn niet meer weg te denken.  Digitale nalatenschap is waarschijnlijk niet het eerste waar je over nadenkt als je bepaalt welke zaken belangrijk zijn voor jouw nabestaanden wanneer je komt te overlijden. Maar het is wel dergelijk van belang om hierbij stil te staan. Lees hieronder meer over digitale nalatenschap en hoe je dit kunt vastleggen.

Digitale nalatenschap

Alle bezittingen en schulden die je achterlaat na overlijden is je nalatenschap: de erfenis. Hierbij kan gedacht worden aan abonnementen, inboedel, persoonlijke bezittingen. Onder deze nalatenschap valt ook de digitale nalatenschap. Hieronder vallen online accounts, diverse tegoeden en online schulden die zijn gemaakt.

Accounts die onder digitale nalatenschap vallen zijn onder andere:

Social media
Instagram, LinkedIn, Facebook, Youtube, Pinterest en meer

E-mail
Hotmail, Gmail, Outlook, Ziggo et cetera

Website
Wordpress, Umbraco, Wix, Shutterstock en meer

Cryptovaluta
Bitcoins, Ripple, Ethereum et cetera

Overige accounts
Online boodschappenaccount, Apple ID, Paypal, Marktplaats, Game account

Vastleggen digitale nalatenschap

Het is van belang om een goed overzicht te hebben van al jouw online accounts. Loop alle accounts na en vermeld ook of hier nog belangrijke informatie bijgevoegd dient te worden, zoals schulden of tegoeden die je bij een bepaald account hebt. Versleutel dit document met een wachtwoord zodat je hacken voorkomt.

Wachtwoorden in testament

Om de wachtwoorden te kunnen tonen aan jouw nabestaanden kun je het wachtwoord vastleggen in een testament. Deze wordt opgesteld door de notaris en blijft strikt geheim. Het komt wel eens voor dat wachtwoorden in het testament niet meer up-to-date zijn  en dus lastiger te ontcijferen zijn. Daarom is het verstandig om de wachtwoorden en gebruikersnamen in het testament toe te voegen, in plaats van alleen de wachtwoorden. De lijst dien je regelmatig te controleren als er een wijziging plaatsvindt. Werk de lijst constant bij. Na overlijden is de lijst dan up-to-date en komt deze beschikbaar voor nabestaanden, indien je dit in het testament hebt vermeld.

Meer weten over digitale nalatenschap?

Digitale nalatenschap kun je digitaal of op papier laten vastleggen bij de notaris. Wil je meer weten over digitale nalatenschap? Onze specialisten bij WFO Netwerk Notarissen beantwoorden jouw vragen graag. Neem contact met ons op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl.

Terug naar overzicht
Digitale nalatenschap

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: