Droomhuis gevonden? Zorg dat het geen spookhuis wordt

03 augustus 2020

Je bent al maanden of misschien wel jaren op zoek naar jouw droomhuis. En dan heb je hét huis eindelijk gevonden en dan blijkt er van alles mis te zijn. Nee toch! Een lekkend dak, grote scheuren in de muren, hoogteverschillen, klemmende deuren. Je moet er niet aan denken. Zorg er vooraf voor dat je niet tegen deze gebreken aanloopt. Hieronder een aantal tips waar je van tevoren op kan letten om niet in deze situatie te belanden.

Vraag het rechtstreeks aan de verkoper

De verkoper is verplicht om alle informatie van de gebreken aan de woning te melden aan de koper. Dit geldt vooral voor de gebreken die verborgen zijn, die je niet direct kunt zien. Het kan wel zo zijn dat de verkoper hier ook niets vanaf wist. Dit is lastig te achterhalen, dus kun je de verkoper eerst de kans geven om de schade te herstellen.

Onderzoek zelf

Je kunt zelf ook op onderzoek uit gaan. De koper heeft namelijk zelf ook onderzoekplicht. Loop alles daarom goed na op lekkages of andere gebreken. Je kunt ook zorgen voor een bouwtechnische keuring, zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Een ontbindende voorwaarde opnemen

Het is mogelijk om bij de notaris een ontbindende voorwaarde te laten opnemen in de koopakte. Wanneer je geen vergunning krijgt, gaat de koop niet door.

Schakel een (bekende) expert in

Als je zelf weinig verstand hebt van dat soort zaken kun je het beste iemand meenemen die hier veel verstand van heeft en jou hierin kan helpen.

Controle bij kadaster op erfdienstbaarheden

Het recht om gebruik te maken van een stuk grond is een erfdienstbaarheid. Ook als je zelf niet de eigenaar bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het recht van overpad. Kunnen de buren via jouw tuin hun eigen tuin bereiken?

Stel een clausule op voor verantwoordelijkheden

Het kan bij oudere woningen voorkomen dat er een olietank aanwezig is om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Vroeger werden deze veel gebruikt. Als er een tank aanwezig is moet dit wel bij de gemeente gemeld worden. Bij de notaris kun je een clausule laten opnemen waarin vermeld wordt wie verantwoordelijk is voor eventuele kosten, zoals reinigingskosten.

Meer weten?

Loop jij tegen bepaalde zaken aan bij het kopen van jouw droomhuis? Of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op met WFO Notarissen. Wij helpen je graag! Telefonisch zijn wij te bereiken op 0228 – 512444. Ook kun je een afspraak maken via ons contactformulier op de website. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Terug naar overzicht
Droomhuis gevonden? Zorg dat het geen spookhuis wordt

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: