Een algemene volmacht of een levenstestament?

08 mei 2018

Je wilt iets regelen voor het moment in je leven dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld als je dement wordt of als je een ernstig ongeluk krijgt. Je kunt voor die situaties een algemene volmacht of een levenstestament maken. Wanneer kies je voor een algemene volmacht en wanneer voor een levenstestament? Het antwoord lees je hieronder.

 

Vertrouwenspersoon

De algemene volmacht en het levenstestament worden gemaakt voor de situatie dat je zelf geen beslissingen kunt nemen. Je wijst in de algemene volmacht of het levenstestament een vertrouwenspersoon aan die beslissingen namens jou neemt als je dat zelf tijdelijk of blijvend niet meer kunt. In dat opzicht is er geen verschil tussen de algemene volmacht en het levenstestament.  Het verschil zit in de uitgebreidheid van de aanwijzingen die je geeft aan jouw vertrouwenspersoon. In een algemene volmacht geef je beknoptere aanwijzingen aan je vertrouwenspersoon dan in het levenstestament. Je kunt in het levenstestament uitgebreider beschrijven wat je wilt dat er gebeurt in verschillende scenario's. Bijvoorbeeld wat er moet gebeuren als je definitief in een verpleeghuis wordt opgenomen, welke medische behandelingen je wel en niet wilt ondergaan en bijvoorbeeld wie er gewaarschuwd moet worden als je overlijdt.

Als je alleen een vertrouwenspersoon wilt aanwijzen, kies je voor de algemene volmacht; wil je ook uitgebreid je wensen beschrijven en speciale opdrachten aan de vertrouwenspersoon geven, dan kies je voor het levenstestament. Je kunt natuurlijk ook eerst besluiten een algemene volmacht te maken die later in een levenstestament wordt omgezet.

 

Beslissingen nemen

Als je dat zelf niet meer kunt, moeten er namens jou een aantal zaken worden geregeld. Bijvoorbeeld het betalen van rekeningen, je administratie en het doen van belastingaangiften, maar ook de zorg voor jouw huisdieren etc. Als je niet meer thuis kunt wonen, dan moet iemand voor jou een nieuw tehuis zoeken en namens jou beslissen wat er met jouw huis en inboedel moet gebeuren. Het gaat niet alleen om zakelijke beslissingen maar ook om beslissingen over je medische behandeling. Als je deze zelf niet meer kunt nemen dan zal iemand dat namens jou moeten doen. Als je een bedrijf hebt, moet een oplossing worden gevonden voor het geval je tijdelijk of langere tijd niet betrokken kunt zijn bij het bedrijf. Wordt er dan niet op tijd een oplossing gevonden, dan kan het bedrijf in financiële problemen komen of zelfs failliet gaan.

 

Partner of kinderen

Vaak wordt gedacht dat een echtgenoot, partner of de kinderen de beslissingen kunnen nemen als men dat zelf niet kan. Dat is echter niet altijd zo. Een ongetrouwde partner mag niet altijd medische beslissingen voor de partner nemen. Over geërfde bezittingen kan de andere echtgenoot in veel gevallen geen beslissingen nemen. Dat geldt ook als echtgenoten op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en bezittingen op naam staan van de echtgenoot die niet in staat is beslissingen te nemen. En kinderen mogen niet zomaar het huis van hun alleenstaande ouder verkopen als deze blijvend wordt opgenomen in een verpleeghuis.

 

Bewindvoerder


Als iemand tijdelijk of langere tijd zelf geen beslissingen kan nemen dan moet de rechter worden gevraagd een bewindvoerder (en mentor) te benoemen. Je hebt dan echter zelf geen zeggenschap over wie de bewindvoerder wordt of hoe deze omgaat met jouw belangen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat het wel enige tijd kan duren voordat de rechter

een bewindvoerder heeft benoemd.

 

Regie in eigen handen

Als je zelf het heft in handen wilt nemen, maak je een algemene volmacht of een levenstestament.

 

Heb je vragen, dan zijn wij graag bereid tot nadere toelichting. Je kunt een gratis brochure over dit onderwerp aanvragen door een mail te sturen naar info@wfonotarissen.nl of even te bellen met 0228-512444.

H.W. van der Horst, notaris in Grootebroek

Terug naar overzicht
Een algemene volmacht of een levenstestament?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: