Financiële hulp van ouders bij het kopen van een woning

23 november 2020

Anno 2020 is het afsluiten van een hypotheek voor starters erg lastig. De huizenprijzen stijgen en er gelden strengere leennormen. De regel geldt dat je niet meer kunt lenen dan de woning waard is. Een woning geheel op eigen houtje kopen als starter? Dat lukt een deel van de starters alleen met behulp van ouders. Er zitten verschillende voordelen aan het bieden van financiële hulp van ouders bij het kopen van een woning.

Financiële hulp ouders aan kind

Het is als ouders zijnde mogelijk om hun kind te helpen bij de koop van een woning. Dit kan in de vorm van een lening of een schenking. De ouders kunnen de volgende hulp aanbieden:

  • Het schenken van een eenmalig bedrag;
  • De volledige hypotheeklening op zich nemen;
  • Een deel van het aankoopbedrag lenen, met een eventuele maandelijkse schenking;
  • Of een combinatie van bovenstaande. 

Ouders schenken belastingvrij

In 2020 geldt dat ouders eenmalig een bedrag tot €103.643, - belastingvrij mogen schenken aan hun kind als het gaat om een koopwoning. Hierbij is het ook mogelijk bij een schenking overwaarde in te zetten.

Een familiehypotheek voor ouders en kind

In het tweede geval is het mogelijk om een familiehypotheek af te sluiten. In plaats van een bedrag te lenen van de bank, leent het kind leent een deel van het aankoopbedrag van de ouders. De rente wordt samen besproken, evenals welke voorwaarden fiscaal aftrekbaar is.

Je kunt meer lenen tegen lagere maandlasten. Over de investering die de ouders hebben gedaan hoeven zij minder belasting te betalen. Ook ontvangen zij een hogere rente dan de spaarrente.

Ouders staan garant voor de hypotheek

Kan een kind de maandlasten niet betalen? Het is belangrijk om vooraf vast te leggen of ouders hiervoor aansprakelijk gesteld willen worden of niet. Dit moet vastgelegd worden in een hypotheekakte waarin duidelijk vermeld staat dat ouders wel of niet aansprakelijk zijn voor de hypotheek mits het kind deze niet meer kan betalen. Uiteraard moeten de ouders zelf vermogend zijn. Dit wordt onderzocht.

Voordelen en nadelen financiële hulp ouders

Er zijn verschillende voordelen en nadelen die bij het lenen of schenken van een woning komen kijken, namelijk:

  • Je kunt een starterswoning kopen als je de lening zelf niet kunt krijgen;
  • De hypotheek kan in een lagere tariefklasse vallen als je bij verschillende banken een financiering doet zonder Nationale Hypotheek Garantie;
  • De ouders vangen een deel van de lening terug. Wanneer het kind in de toekomst meer gaat verdienen, kan de hypotheek verhoogd worden. De lening kan dan eerder worden terugbetaalt.

Naast de voordelen die hierbij komen kijken, zitten er ook nadelen aan vast:

  • Het kind gaat een financiële overeenkomst aan met de ouders. Hier zijn gevolgen mee gemoeid als werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden en eventuele conflicten die ontstaan;
  • Er kunnen fiscale gevolgen gepaard gaan met lenen of schenken. Deze gevolgen gelden zowel voor de ouders als het kind. Het is belangrijk om je hierbij goed te laten adviseren.

Meer weten over het bieden van financiële hulp aan je kind?

WFO Netwerk Notarissen beantwoordt graag al jouw vragen. Neem contact met ons op via het contactformulier op de website of bel naar 0228 512444.

Terug naar overzicht
Financiële hulp van ouders bij het kopen van een woning

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: