Geldigheid koopovereenkomst via WhatsApp

07 december 2020

Een koopovereenkomst is een overeenkomst tussen koper en verkoper, waarbij de verkoper vastlegt de woning te verkopen en de koper vastlegt de woning te kopen en de koopprijs te betalen. Hierbij is de koopakte het document dat wordt getekend door de verkoper en koper. De voorwaarden van de koopovereenkomst zijn hierin schriftelijk vastgelegd. Maar hoe zit dit met het sluiten en/of accepteren van een toezegging van de overeenkomst via WhatsApp?

Voorbeeld

Stel je wilt een woning kopen en samen met de verkopende partij stel je de koopovereenkomst op. Hierin leg je alle afspraken en andere zaken vast en vervolgens teken je als koper de overeenkomst. In de tussentijd ben je via WhatsApp in contact met de verkoper en hij of zij geeft via dit platform aan de overeenkomst te hebben gelezen en hier volledig mee eens te zijn. Hij of zij zal zo snel mogelijk tekenen.

Jij wacht vervolgens al een aantal dagen op de ontvangst van de overeenkomst, maar tot op heden is deze nog niet in de bus beland. Je neemt contact op met de verkoper en tot verbazing blijkt de verkoper nieuwe plannen voor de woning te hebben gemaakt. De woning verkoopt hij of zij niet meer aan jou. Met een teleurgestelde blik stap je naar de rechter en je levert het WhatsApp gesprek als bewijs aan. Maar sta je wel in je goedrecht? Is de schriftelijke toezegging via WhatsApp geldig?

Is een schriftelijke toezegging via WhatsApp geldig?

In de wet wordt omschreven dat er een schriftelijke overeenkomst nodig is van een particulier bij aankoop van een huis. Deze overeenkomst is de koopovereenkomst en bestaat uit één document. Daarbij dient deze te worden ondertekend door de verkoper en de koper.

Om de vraag te beantwoorden of een schriftelijke overeenkomst via WhatsApp geldig is, is het antwoord nee. Alleen een toezegging, en nog geen handtekening is niet voldoende. In dit geval geldt ook dat de overeenkomst schriftelijk moet worden aangegaan middels een handtekening, de toezegging alleen is dus niet voldoende.

Meer weten over de koopovereenkomst?

Onze experts van WFO Netwerk Notarissen beantwoorden graag al jouw vragen op het gebied van koopovereenkomsten. Een andere vraag? Geen probleem, wij staan voor je klaar. Je kunt ons bereiken via 0228 512444, mailen naar info@wfonotarissen.nl of laat je gegevens achter via het contactformulier op de website.

Terug naar overzicht
Geldigheid koopovereenkomst via WhatsApp

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: