Het vastleggen van alimentatie

13 oktober 2020

Heb jij al afspraken gemaakt met betrekking tot alimentatie? Het vastleggen van goede afspraken hierover is van cruciaal belang. Als je getrouwd bent wil je hier waarschijnlijk niet te veel over nadenken, maar het is erg belangrijk dat je alle afspraken zo zorgvuldig mogelijk hebt vastgelegd. Zo ontstaan er geen misverstanden en als het dan zo ver komt dat er een scheiding plaatsvindt, heb je de afspraken achter de hand. Dit voorkomt onrust en geeft duidelijkheid in welke situatie dan ook.

Kinder- en partneralimentatie in echtscheidingsconvenant

Ben je getrouwd en ga je scheiden? De kinderalimentatie en partneralimentatie worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Het document is rechtsgeldig zodra de rechter het document bekrachtigd. Dit houdt in dat je kosteloos kunt vorderen op het moment dat er niet aan de afspraken wordt gehouden en jouw ex de alimentatie niet betaalt.

Komt er geen rechter aan te pas bij het vaststellen van de alimentatie? Zet de afspraken officieel op papier. Als je hierbij hulp nodig hebt, kun je een mediator of een advocaat inschakelen.

Afspraken over de alimentatie

De afspraken omtrent de alimentatie kun jij samen met jouw partner geheel naar eigen wens invullen. Omdat dit een lastige zaak is wordt er in veel gevallen toch hulp ingeschakeld van bijvoorbeeld een advocaat of mediator. Hiermee hak je sneller knopen door en voorkom je dat de afspraken op papier zetten ellenlang duurt.

Een aantal onderwerpen die belangrijk zijn om te bespreken en op te nemen in een convenant zijn:

  • Hoogte van de alimentatie;
  • Alimentatieduur;
  • Betalingstermijn;
  • Een niet-wijzigingsbeding.

Niet getrouwd, wel samenwonend

Ben je niet getrouwd, maar woon je wel samen? Het is in dit geval niet verplicht om je afspraken op papier te zetten, maar het is wel verstandig. Dit zorgt voor duidelijkheid voor beide partijen. Als je alleen samenwoont en niet getrouwd bent heb je wel recht op kinderalimentatie, maar geen recht op partneralimentatie. Neem de afspraken op in een ouderschapsplan waarin de belangrijke afspraken over de kinderen worden verwerkt. Wil je dit later bekrachtigen? Schakel dan hulp in van een advocaat.

Meer weten over alimentatie?

Ben je benieuwd of jij de afspraken omtrent de alimentatie op een goede wijze hebt vastgelegd? WFO Netwerk Notarissen geeft graag advies bij al jouw vragen. Neem gerust contact met ons op via 0228 512444 of vul ons contactformulier in en wij komen hier zo snel mogelijk bij je op terug.

Terug naar overzicht
Het vastleggen van alimentatie

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: