Het verschil tussen een testament en een levenstestament

03 februari 2020

Iedereen weet wat een testament is, maar niet iedereen kent het levenstestament. Wie er wel van gehoord heeft, weet vaak niet precies wat het verschil nu eigenlijk is. Het levenstestament is in opkomst, er wordt steeds vaker naar gevraagd. Dat is niet voor niets, dus wij leggen u graag uit wat het levenstestament is en wat het verschil is met het ‘normale’ testament.

Het testament

Een testament wordt opgesteld voor het moment dat je bent overleden. Je legt vast waaruit jouw erfenis bestaat, wie de erfenis krijgt en hoe de erfenis moet worden afgewikkeld. Daarnaast zijn er vaak allerlei randzaken die worden vastgelegd, zodat het na jouw overlijden volkomen duidelijk is wat er moet gebeuren.

Het levenstestament

Een levenstestament gaat niet over de situatie na jouw overlijden, maar over het leven. Er kan tijdens jouw leven een situatie ontstaan waarin je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld door ouderdom, maar ook na een ongeluk of door een ziekte. Een levenstestament bevat jouw persoonlijke wensen en keuzes die je zou hebben gemaakt als je dat zelf nog had gekund. In het levenstestament wijs je één of meerdere personen aan die jouw belangen mogen behartigen wanneer je er zelf niet meer toe in staat bent, hetzij tijdelijk, hetzij permanent. Dankzij het levenstestament weten de door jou aangewezen belangenbehartigers precies wat zij moeten doen. Zaken die in het levenstestament worden opgenomen hebben bijvoorbeeld betrekking op geldzaken, materiële zaken, huisdieren en jouw online activiteiten.

De voordelen van het testament en het levenstestament

Eigenlijk zijn er twee belangrijke redenen om zowel een testament als een levenstestament te laten opstellen. Ten eerste weet je zeker dat jouw wensen gehonoreerd worden, zaken worden afgewikkeld zoals jij dat graag wil. Ten tweede geef je jouw naasten duidelijkheid. Je zadelt hen niet op met lastige keuzes, want zij weten wat hen te doen staat als jou iets overkomt of als je overlijdt. Dat is voor hen vaak erg prettig en geeft de nodige rust.

Wil je een (levens)testament opstellen?

Ga dan langs een notaris, bijvoorbeeld WFO Netwerk Notarissen in Grootebroek of Enkhuizen. Wij luisteren naar jouw wensen, adviseren je over de mogelijkheden en zorgen ervoor dat jouw keuzes helder en juridisch kloppend op papier komen te staan. Bel 0228 – 51 24 44 voor meer informatie of gebruik ons contactformulier.

Terug naar overzicht
Het verschil tussen een testament en een levenstestament

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: