Hoe gaat het kopen van een nieuwbouwwoning in zijn werk?

04 augustus 2020

Sommige zaken gaan bij het kopen van een nieuwbouwwoning anders dan bij het kopen van een bestaande woning. Er komt best veel kijken bij het gehele kooptraject van een nieuwbouwhuis. Hieronder een aantal onderwerpen die belangrijk zijn wanneer je een nieuwbouwwoning koopt.

Vrij op naam

Allereerst koop je de nieuwbouwwoning bijna in alle gevallen vrij op naam. De kosten koper komt voor rekening van de verkoper. Dit is bij nieuwbouw meestal de projectontwikkelaar of de bouwer. Dit heeft een voordeel omdat je geen overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte en geen kosten voor de inschrijving in het Kadaster betaalt. Een taxatierapport is ook niet nodig. Een nadeel is dan wel weer dat je vaak tijdelijk te maken hebt met extra kosten.

Koop-/aanneemovereenkomst

In de koop – en aanneemovereenkomst worden twee dingen vastgelegd: de koop van de grond en de bouw. Je bent nog niet officieel eigenaar van het huis, maar je gaat wel een verplichting aan wanneer je tekent. Afhankelijk van de voorwaarden kan het zo zijn dat je nog een aantal dagen zonder gevolgen af kan zien van de verkoop. In de meeste gevallen staat in de overeenkomst vermeld dat je af kan zien van de verkoop als je de financiering niet rond krijgt. Bij nieuwbouw is dit altijd het geval. Ook is vermeld dat er van de bouw/koop afgezien kan worden als het project niet van de grond komt.

Dubbele lasten

Wanneer je al een woning hebt is een groot nadeel dat je gedurende het bouwtraject kosten hebt voor jouw nieuwbouwwoning maar ook je huidige woning.

Deelbetaling

De extra kosten die een nieuwbouwhuis met zich meebrengt is een aanneemsom. Wanneer de bouw elke keer een stap verder is qua planning betaal je hier een deel van. Dit wordt ook opgenomen in een overeenkomst. Je weet dus exact wat je kunt verwachten. Het is ook belangrijk om hierbij te letten op de rente die ermee gemoeid is.

Voordelen nieuwbouwwoning

Wanneer je nog niet zeker weet of je een nieuwbouwwoning wilt kopen denk dan aan de volgende voordelen die ermee gemoeid zijn:

  • Alles nieuw en fris
  • Een goed geïsoleerde woning
  • Een aangename leefruimte om te wonen
  • De woning is vrij op naam
  • Je kunt alles zelf indelen zoals jij wilt
  • Nauwelijks onderhoudskosten in de eerste paar jaar

Nadelen nieuwbouwwoning

Maar er zijn ook een aantal nadelen die je keuze voor een nieuwbouwwoning tegenhouden.

  • De woning kun je niet van tevoren in real life bekijken
  • Een lange periode tussen koop en oplevering
  • Dubbele lasten als je al een bestaande woning hebt
  • Keuzestress

Interesse in een nieuwbouwwoning?

Heb jij de wens om te wonen in een fris en nieuw huis? Wil je jouw woning stijlen en inrichten zoals jij dit wilt? En heb je geen haast? Dan is een nieuwbouwwoning wellicht iets voor jou. Bij vragen kun je altijd terecht bij WFO Netwerk Notarissen. Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl. Je kunt ook een afspraak maken via het contactformulier op de website.

Terug naar overzicht
Hoe gaat het kopen van een nieuwbouwwoning in zijn werk?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: