Hoe maak je een samenlevingscontract?

05 juni 2020

Het samenlevingscontract is onverminderd populair. Veel stellen verkiezen een dergelijke overeenkomst boven trouwen en er worden jaarlijks heel veel samenlevingscontracten gesloten. Het is belangrijk om eerst de wensen goed in kaart te brengen, zodat jullie precies weten welke kant je op wil. Een gesprek met de notaris kan veel inzicht geven. Want wat staat er allemaal in zo’n contract en welke afspraken moet je allemaal maken? De notaris helpt je hierbij en zorgt dat het samenlevingscontract goed wordt opgesteld.

 

Informatie verzamelen voor het samenlevingscontract

Alvorens je de notaris bezoekt, is het goed om je voor te bereiden. De notaris heeft namelijk allerlei gegevens nodig om je goed te kunnen adviseren. Op tafel komt in elk geval jouw (persoonlijke) vermogen en dat van je partner, jouw schulden, het inkomen, bezittingen en eventueel gemeenschappelijk vermogen dat jullie al samen delen. Daarnaast formuleren jullie samen met de notaris de antwoorden op vragen als:

  • Als jullie uit elkaar zouden gaan, wat wil je dan dat er geregeld is? Hebben jullie nagedacht over het huis, over huisdieren of over de gezamenlijke inboedel?
  • Wat moet er geregeld worden als één van jullie zou overlijden? Je denkt er liever niet over na, maar het is ook voor de overblijvende partner belangrijk dat alles goed geregeld is, mocht jullie zoiets verdrietigs overkomen.
  • Wat willen jullie afspreken over mogelijke tijden waarin één van jullie opeens minder inkomen heeft, of werkloos wordt?
  • Wat is er geregeld voor jullie pensioen? De notaris heeft hier graag inzicht in.

 

Het samenlevingscontract opstellen

Als jullie al deze zaken met de notaris hebben besproken, stelt deze een voorlopig samenlevingscontract op. Kortom, je ontvangt van het contract eerst nog een concept. Jullie nemen dat contract samen nog eens door en daarna volgt nogmaals een afspraak bij de notaris, om de laatste puntjes op de i te zetten. Als het contract helemaal naar wens is, wordt het ondertekend. Ook dat gebeurt bij de notaris. Je krijgt een afschrift mee, het originele contract wordt door de notaris bewaard. Je hoeft niet bij de gemeente te melden dat jullie een samenlevingscontract hebben getekend, maar het is wel belangrijk dat je op hetzelfde adres woont.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een samenlevingscontract? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt terecht bij onze notarissen in Enkhuizen of in Grootebroek.

Terug naar overzicht
Hoe maak je een samenlevingscontract?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: