Huis kopen als starter? Hier moet je op letten!

26 oktober 2017

Het is zover, je gaat je eerste huis kopen! Je bent starter op de woningmarkt en bent er helemaal klaar voor. Tijd om huizen te gaan bezichtigingen maar daar komt veel bij kijken. Je moet namelijk met een aantal dingen rekening houden. Wij laten je weten welke zaken belangrijk zijn bij de aankoop van jouw eerste huis.

Hoe financier jij jouw eerste huis?

Is het wat lastig om als starter een hypotheek rond te krijgen? Er zijn opties waardoor jij alsnog jouw hypotheek rond kunt krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een schenking van jouw ouders. Sinds 1 januari 2017 is het mogelijk om belastingvrij te schenken tot € 100.000. Over dit bedrag hoef je als ontvanger ook geen schenkbelasting te betalen. Deze schenking is overigens alleen mogelijk wanneer het voor de eigen woning gebruikt wordt.

Laat onderzoek doen!

De verkoper heeft een informatieplicht naar jou als koper. Dit houdt in dat zij eventuele gebreken aan het huis aan jou moeten melden. Maar dit betekend natuurlijk niet dat je zelf geen onderzoek moet doen naar de staat van jouw toekomstige huis. Wanneer je dit niet doet kun je de koper later niet meer aansprakelijk stellen. En uiteraard wil je er zeker van zijn dat je een goede aankoop doet! Wil je daarom helemaal zeker zijn van jouw zaak? Laat dan een bouwkundig rapport opstellen. Tot slot is het goed om onderzoek te doen naar eventuele ontwikkelplannen in de omgeving.

Vraag naar het energielabel

Sinds januari 2015 zijn woningverkopers verplicht om een energielabel aan te leveren. Vraag naar dit energielabel en kijk meteen hoe energiezuinig jouw toekomstige huis is.

Denk aan ontbindende voorwaarden

Is jouw hypotheek nog niet helemaal rond? Of wacht je nog op de uitslag van een bouwkundige keuring? Laat dan ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract. Op die manier loop je geen risico.

3 dagen bedenktijd na tekenen koopcontract

Wanneer je je koopcontract hebt getekend heb je als koper nog 3 dagen de tijd om onder het contract uit te komen. Hiervoor hoef je verder ook geen reden op te geven. Dit kun je alleen als koper, de verkoper heeft geen bedenktijd. Deze 3 dagen bedenktijd kan langer zijn als: de termijn binnen een weekend valt, of op een feestdag.

Koopcontract inschrijven bij het Kadaster

Na het tekenen van je koopcontract kun je hem in laten schrijven bij het Kadaster. Op deze manier ben je als koper bescherm voor 6 maanden maximaal tegen gebeurtenissen als faillissement van de verkoper.

Samen kopen? Regel een samenlevingscontract

Ga jij samen een huis kopen? Zorg dan dat je belangrijke afspraken bij de notaris vast laat leggen in een samenlevingscontract. Op die manier is alles goed geregeld en ben je beide beschermd bij onvoorziene gebeurtenissen als een relatiebreuk, overlijden e.d.

Heb jij nog vragen over bovenstaande punten? Maak dan een afspraak met één van onze notarissen om antwoord op jouw vragen te krijgen of bepaalde zaken te regelen.

 

 

Terug naar overzicht
Huis kopen als starter? Hier moet je op letten!

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: