In gemeenschap van goederen trouwen, ja of nee?

04 augustus 2020

Trouwen zien de meeste stellen als een fijne herinnering: het feest, de honeymoon en alles eromheen. Maar trouwen gaat niet alleen over die geweldige dag(en). Het is ook belangrijk dat er bepaalde zaken geregeld worden voorafgaand aan dé belangrijke dag! Hieronder een aantal tips die je moet regelen voordat je in het huwelijksbootje stapt.

Beperkte gemeenschap van goederen

In gemeenschap van goederen trouwen is sinds januari 2018 veranderd. Waar je dus voorheen trouwde ik algehele gemeenschap van goederen zijn er een aantal zaken niet meer opgenomen. Er geldt een beperkte gemeenschap van goederen waarbij erfenissen en schenkingen niet onder de gemeenschap vallen. Deze blijven van jou, tenzij dit anders is besproken en vermeld. Ook geldt dit voor bezitten en schulden die alleen van u waren.

Regel je huwelijke voorwaarden zelf

Wil je bepaalde bezittingen, schulden of andere zaken apart houden? Ook afspraken over de kinderen leg je hier vast. Leg de huwelijkse voorwaarden dan bij de notaris vast. Hierin kun je alles opnemen wat je wel en niet samen wilt delen. Denk van tevoren goed na over wat je hierin wel en niet opneemt. Tijdens het opstellen van de voorwaarden kun je ook altijd aan de notaris vragen of je eventueel nog zaken bent vergeten op te nemen.

Onderneming

Ben jij of jouw partner zelfstandige en heb je een eigen onderneming? Of misschien hebben jullie beiden wel een eigen onderneming. Spreek dan goed met elkaar af hoe je dit wilt regelen met het aansprakelijk stellen van de schulden en dergelijke. Ook dit kun je vastleggen in de huwelijks voorwaarden. Wanneer je dit gedetailleerd vast wilt leggen kun je dit ook opnemen in de huwelijksovereenkomst die aan de notariële akte wordt toegevoegd.

Erfenis en testament

Het is niet zomaar iets waar je graag bij nadenkt, maar een testament opstellen is wel heel belangrijk en hoort bij het leven. Denk na over wat er gebeurt wanneer een van jullie overlijdt. Wat gebeurt er met het vermogen? Met de kinderen? Familie? Ondanks je hier liever niet over nadenkt is dit een kleine moeite om vast te leggen en in de toekomst kan dit veel leed bespraken.

In beperkte gemeenschap van goederen is de partner automatisch erfgenaam bij overlijden, mits jullie dit anders aangeven in het testament.

Administratie bijhouden

Nog een niet geheel onbelangrijke: de administratie. Na een lange tijd samen door te hebben gebracht weet je soms niet meer wie welke spullen heeft gekocht. Als jullie het belangrijk vinden dat de verdeling bij een eventuele scheiding gelijk verdeeld wordt, is het cruciaal om voor ogen te hebben wie welke spullen meekrijgt na een scheiding. Maar niet alleen bij een scheiding is dit verstandig om goed voor ogen te hebben. Dit is altijd belangrijk om helder te hebben. Bij aangekochte spullen kun je een factuur opvragen waar de naam vermeld staat. Dit alles kun je ook opnemen in een akte.

Meer weten over trouwen (beperkte) in gemeenschap van goederen?

Weet je nog niet alles over trouwen in (beperkte) gemeenschap van goederen? Of heb je een vraag over bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden of een testament opstellen? WFO Netwerk Notarissen helpt je graag op weg! Neem contact met ons op via 0228 512444, mail naar info@wfonotarissen.nl of vul het contactformulier in op de website.

Terug naar overzicht
In gemeenschap van goederen trouwen, ja of nee?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: