Je oude dagen doorbrengen in eigen huis

26 januari 2021

Op je oude dag in je eigen huis blijven wonen, dat klinkt als een wens waar velen voor willen tekenen. De zelfredzaamheid van ouderen die zelfstandig blijven wonen is vaak ook groter. Helaas is het niet altijd mogelijk om thuis te blijven, maar met de technologie die er vandaag de dag is is er meer mogelijk dan ooit tevoren. Hieronder diverse mogelijkheden en tips.

Tips en mogelijkheden thuis op je oude dag

Zorg voor een veilige keuken

De keuken is een ruimte die veel wordt gebruikt en is daarmee een van de belangrijkste ruimtes om zo veilig mogelijk te maken. Zijn er hoge kasten aanwezig? Dan is het slim om deze te vervangen voor lagere kasten. De meest zware keukengerei kan dan zo ingedeeld worden dat er weinig tilwerk aan te pas komt. Daarnaast is het prettig om te kunnen zitten tijdens het koken. Een onderrijdbare aanrecht is daar een goede oplossing voor. Verder kun je denken aan elektrisch koken in plaats van gas.

Pak de badkamer aan

De badkamer is ook een van de belangrijkste ruimtes die hoog op het lijstje ‘veilig’ gezet dient te worden. Het gebeurt vaak dat mensen uitglijden in de badkamer en daardoor diverse plekken op het lichaam oplopen. Of erger.

Er zijn diverse manieren om de badkamer zo veilig mogelijk te maken. Een inloopdouche zonder drempel is vaak gemakkelijk te installeren. Daarbij zijn er waterdichte schuifwanden waar je gelijkvloers instapt. Wat ook handig is, een badlift om veilig in- en uit bad te komen en een opklapbare zitting aan de muur van de douche.

Verplaats de slaapkamer naar de begane grond

Een slaapkamer waar je je gemakkelijk kunt bewegen en waar je zonder trap heen kunt gaan is vaak al een hele geruststelling. Verplaats de slaapkamer naar de begane grond. Op lange termijn heb je hier veel profijt van.

Verwijder obstakels en drempels

Op je oude dag komen valpartijen sneller voor. Dit kan voorkomen worden door diverse aanpassingen in en rondom het huis te plaatsen. Denk aan het huis drempelloos maken, werk snoeren weg, zorg ervoor dat vloerkleden niet opkrullen of dat je hier niet achter blijft hangen, vervang lampen met snoer voor led-lampen op batterijen en verplaats lichtknoppen naar eigen hoogte.

Schakel hulp in huis- en tuin in

Schakel diverse hulp in en aan het huis in zodat je nergens omkijken naar hebt. Hierbij kan gedacht worden aan schoonmaakhulp, zorg om de tuin bij te houden. Is dit te lastig en heb je meer hulp nodig? Dan is het verstandig om kleiner te wonen en een mantelzorger in te schakelen.

Er zijn een aantal voorzieningen die vergoed worden op het gebied van wonen en zorg. Lees je hiervoor goed in en kijk wat er mogelijk is om thuis te kunnen blijven wonen.

Meer weten?

Heb je een vraag? WFO Netwerk Notarissen helpt jou graag verder op weg. Neem gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht
Je oude dagen doorbrengen in eigen huis

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: