Ontbindende voorwaarden in het koopcontract

06 oktober 2020

Yes, jouw bod is geaccepteerd! Dit ga jij, samen met de vorige eigenaar van het huis, schriftelijk vastleggen in een koopcontract. In het koopcontract staan de afspraken die de verkoper en koper hebben vastgelegd bij de notaris. Tot 3 dagen na vastlegging kun je jouw (voorlopig) koopcontract gratis ontbinden, zonder het indienen van de reden dat je van de koop afziet. In de meeste gevallen wordt de reden wel gegeven, maar dit is niet verplicht. Wij leggen hieronder de belangrijkste zaken over ontbindende voorwaarden uit.

Ontbindende voorwaarden

Je hebt belangrijke afspraken vastgelegd in het koopcontract, maar wil uiteindelijk toch van de koop afzien. De ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je zonder kosten van de koop mag afzien, maar wel tot drie werkdagen na vastlegging. Na drie werkdagen moet je namelijk een boete betalen van 10% van de koopsom van het huis. Is er voldaan aan een van de ontbindende voorwaarden? Dan hoeft de boete niet betaalt te worden.

De reden voor het opstellen van ontbindende voorwaarden

Het is een onzekere periode waarin je in sommige gevallen nog niet helemaal zeker bent of de financiering rondkomt, en wat de staat van de woning is. Ontbindende voorwaarden neem je in het koopcontract op vanaf het moment dat je een bod uitbrengt op het huis.

Ondanks dat je je in een onstabiele periode bevindt, is het belangrijk om het voorlopig koopcontract zo snel mogelijk te tekenen. Het bod is in dit stadium alleen nog maar een mondelinge overeenkomst. De verkoper hoeft, tot het tekenen van het voorlopig koopcontract, zich niet te houden aan de overeenkomst. In deze periode zou het goed kunnen dat er nog een hoger bod wordt geplaatst, waar de verkoper op in mag gaan en deze in jouw slechtste geval accepteert. Wanneer je het koopcontract tekent is het bod vastgelegd en kan er, aan de kant van de verkoper, niet meer van het bod worden afgezien.

Belang van het ontbinden van de voorwaarden

Zoals hierboven is aangegeven, is het opnemen van ontbindende voorwaarden ontzettend belangrijk. De overspannen huizenmarkt in deze tijd maakt dat er nog meer onzekerheid is wil je een huis kopen. Het is een slimme zet om het koopcontract op te laten stellen bij de notaris. Zo weet je zeker dat alle afspraken wettelijk worden vastgelegd en er niets wordt vergeten.

Hoe ontbind je de voorwaarden?

Het ontbinden van de voorwaarden kun je doen door een aangetekende brief te sturen waarin je aangeeft dat je de koopovereenkomst wilt ontbinden. In deze overeenkomst heb je van tevoren vastgelegd binnen hoeveel dagen je deze kunt ontbinden, en zorg je ervoor dat de brief de verkoper bereikt. Doordat je de brief aangetekend verstuurd heb je ook bewijs dat je deze op tijd hebt ontbonden.

Wil je meer weten over het ontbinden van de voorwaarden? Of wil je een koopcontract laten opstellen? WFO Netwerk Notarissen geeft je graag advies! Neem gerust contact met ons op via 0228 51 24 44 of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl.

Terug naar overzicht
Kijk naar de ontbindende voorwaarden in het koopcontract

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: