Klaar met studeren en tijd voor jouw eerste woning?

25 juli 2017

Het schooljaar zit er alweer op! Ben jij net afgestudeerd? Of ben je bijna afgestudeerd? Dan ben je toe aan de volgende grote stap in je leven! Tijd om aan het werk te gaan en wellicht ook voor jouw eerste eigen woning. Want die studentenkamer of je slaapkamer bij je ouders heb je nu wel gezien. Wil je een woning gaan kopen? Dan is het van belang of je een studieschuld hebt om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Wanneer je een hypotheeklening wilt, wil de bank al jouw financiële gegevens zien, dus ook eventuele (studie)schulden. Het kan namelijk zo zijn dat je door deze schuld minder kunt lenen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om, als je genoeg spaargeld hebt, je schulden eerst helemaal of voor een deel af te betalen. Dit zorgt er vaak meteen voor dat je meer kunt lenen bij de bank. Dit is wel bij iedere bank anders dus het loont de moeite om dit na te vragen.

Het komt in de praktijk ook vaak voor dat de ouders financieel helpen bij het af te betalen van de studieschuld. Dit kan ook verschillende manieren. Namelijk door geld te lenen of te schenken. Je kunt als ouders je kinderen namelijk ieder jaar € 5000,- belastingvrij schenken. Eén keer mag dit verhoogd worden naar € 25.000,-. Wel zitten daar de voorwaardes aan dat het kind 18 tot 40 jaar oud is en geen partner heeft in die leeftijdscategorie. Naast helpen met de studieschuld is het ook mogelijk dat ouders helpen bij de aankoop van de woning. Daarbij kunnen zij zelfs schenken tot € 100.000 belastingvrij. Hierbij gelden de volgende voorwaardes.

Wil jij meer weten over de aankoop van jouw eerste woning? Maak dan een afspraak!

Terug naar overzicht
Klaar met studeren en tijd voor jouw eerste woning?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: