Knap lastig notaristaal

21 december 2020

Termen als legaat, boedelkosten, apostille en mandeligheid zijn geen woorden die je dagelijks voorbij ziet komen en wij begrijpen als geen ander dat het knap lastig kan zijn om deze woorden te begrijpen. Wel zijn ze erg belangrijk zodat alles juridisch en duidelijk vast wordt gelegd. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft een vertaalmachine ontwikkeld waar deze termen worden omgezet naar dagelijkse taal. Wij geven jou hieronder meer betekenis over notaristaal.

Notaristaal en betekenis

Hieronder een aantal termen om jou op weg te helpen.

Legaat

Een geldbedrag of voorwerp dat je zelf nalaat aan een persoon of goed doel als je overleden bent. De overleden persoon kan in een testament aangeven dat een persoon een bedrag of voorwerp krijgt na overlijden.

Apostille

Een stempel of sticker die door de rechtbank op een officieel document is gezet. Deze toont aan dat de handtekening echt is, en het document is daarmee ook geldig in buitenland.

Versterf

Hoe een nalatenschap wordt verdeeld wanneer er geen sprake is van een testament. Deze persoon is erfgenaam door een familierelatie met de overleden persoon.

Beneficiair aanvaarden

Hierbij accepteert een persoon de erfenis van een ander persoon, zonder dat je een tekort uit eigen zak moet bijleggen.

Mandeligheid

Een mede-eigendom van een stuk grond, werk of gebouw. Dit kan bijvoorbeeld een schutting, pad, muur tussen twee buren of een sloot zijn. De ‘scheidingsmuur’ is dan op de grond van de wet mandelig en de eigenaren van de ervan aan beide kanten zijn dan gezamenlijk eigenaar.

Executeur

De executeur beheert de nalatenschap, zorgt dat schulden worden betaald en zorgt ervoor dat de aangifte van de erfbelasting wordt uitgevoerd.

Vordering

Een vordering is een geldbedrag dat een persoon tegoed heeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat hij of zij dit bedrag heeft uitgeleend voor de aankoop van een huis.

Homologatie

De goedkeuring van een overeenkomst door de rechter. Bij een schriftelijk akkoord tussen de partijen, kunnen ze dit akkoord homologeren.

Wilsovereenstemming

Een akkoord tussen verschillende partijen. Hierbij wordt het aanbod van een partij geaccepteerd door de andere partij.

Zekerheidsstelling

Het betalen van een afgesproken bedrag, om op deze manier afgenomen voorwerpen terug te krijgen.

Pandrecht

Een zekerheidsrecht dat door de bank of iemand anders wordt gegeven bij wie een schuld is gemaakt.

Vermogensbestanddelen

Onderdelen waaruit iemands vermogen is opgebouwd.

Meer informatie over notaristaal

Kom je niet uit bepaalde woorden? Op de website www.notaris.nl/vertaal is het mogelijk om deze notaristermen te vertalen naar ‘mensentaal’.

WFO Netwerk Notarissen helpt jou graag bij diverse vragen op juridisch vlak en vragen omtrent notariële zaken. Neem voor meer informatie contact met ons op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl. Ook kun je het contactformulier op de website invullen. Wij nemen dan contact met jou op.

Terug naar overzicht
Knap lastig notaristaal

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: