Legalisatie handtekening bij de notaris

24 augustus 2021

Teken je een volmacht, verklaring of een ander officieel document, dan kan het zo zijn dat er wordt gekeken of jij het bent. Dit wordt gedaan door het legaliseren van je handtekening bij de notaris. De notaris controleert jouw handtekening in het bijzijn van jou. Je zet de handtekening waar de notaris getuige van is. Meer hierover lees je in dit artikel.

Legalisatie handtekening

De notaris plaatst een verklaring onder jouw handtekening. De handtekening is dan voor echt verklaart. Hierbij plaatst de notaris zelf ook een handtekening en een ambachtsstempel. De handtekening is gelegaliseerd. Achteraf komt er nu geen onenigheid over de echtheid van de handtekening en de kans op misbruik wordt hiermee aanzienlijk verkleind.

Iedere notaris kan in zowel Nederland als in het buitenland een handtekening legaliseren onder een verklaring/volmacht. De notaris/gemeentelijke ambtenaar hoeft vervolgens geen verklaring af te leggen om aan te geven dat het jouw handtekening is die op de verklaring staat.

Legalisatie handtekening door de notaris

Wil je jouw handtekening legaliseren is het belangrijk dat je van tevoren contact opneemt met de notaris/gemeente voor het maken van een afspraak. Tijdens de afspraak neem je de volgende documenten mee:

  • De verklaring/volmacht;
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, Nederlands rijbewijs of een vreemdelingendocument).

Wil je weten of er kosten aan het legaliseren van de handtekening hangt is het raadzaam om dit bij de notaris of gemeente vooraf op te vragen.

Meer over legalisatie van de handtekening bij de notaris

Wil je meer weten over diverse zaken op het gebied van legaliseren van de handtekening? Onze specialist-notarissen van WFO Notarissen beantwoorden graag jouw vragen. Neem contact op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl.

Terug naar overzicht
Legalisatie handtekening bij de notaris

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: