Legitieme portie en kindsdeel

04 januari 2021

De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar een kind recht op heeft als er geen testament is opgesteld. Wanneer een kind door een van zijn ouders wordt onterfd heeft hij toch recht op een deel van de erfenis. In dit geval is het kind geen erfgenaam, maar de schuldeiser, ook wel legitimaris genoemd. Lees hieronder meer over legitieme portie en het kindsdeel.

Verschil legitieme portie en kindsdeel

In de wet hebben kinderen allemaal gelijke rechten als het gaat om de erfenis. Een kindsdeel is een deel uit de erfenis die voor de kinderen van de erflater is. Het is mogelijk dat een kindsdeel beperkt wordt door het onterven of het deels onterven van de erfenis. Maar ook al zal dat gebeuren, kinderen hebben altijd recht op een legitieme portie, waarbij het recht van de kinderen op minstens de helft van de wettelijke regels geldt, ook bij het onterven van de erfenis.

Het kindsdeel kan de erflater dus beperken door dit vast te leggen in een testament, en een legitieme portie is het deel waar kinderen altijd recht blijven houden op een deel van de erfenis.

Onterven en opeisbaarheid legitieme portie

Er zijn meerdere elementen die spelen bij een legitieme portie. Hierbij wordt gekeken naar schenkingen uit het verleden en gebeurtenissen die zijn voorgevallen. Het is daarom belangrijk om alle informatie goed inzichtelijk te hebben en een goede afweging te maken of je de nalatenschap verwerpt en aanspraak maakt op deze legitieme portie. Het kan zijn dat er elementen in mindering worden gebracht waardoor er niets van de legitieme portie overblijft.

Aan het opeisen van de legitieme portie zitten diverse regels verbonden. Allereerst is het pas na minimaal zes maanden mogelijk om de legitieme portie op te eisen. Als er in het testament andere data wordt vermeld, moet hieraan gehouden worden. Bijvoorbeeld pas na overlijden van de echtgenoot.

Vijf termijnen bij legitieme portie

Er bestaan vijf belangrijke termijnen die spelen bij legitieme portie, namelijk:

  1. Aanspraak maken op de legitieme portie: binnen vijf jaar na overlijden aanspraak;
  2. Aanspraak maken op de legitieme portie: redelijke termijn;
  3. Opeisbaarheid van de legitieme portie: zes maanden na overlijden;
  4. Vordering na aanspraak op legitieme portie: 20 jaar;
  5. Inkorting op giften ter verkrijgen van legitieme portie: vijf jaar na overlijden.

Meer weten over het onterven, de opeisbaarheid en over de termijnen bij legitieme portie? Neem voor meer informatie contact met ons op. Onze specialisten bij WFO Notarissen helpen jou graag.

Terug naar overzicht
Legitieme portie en kindsdeel

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: