Negatieve (spaar)rente

16 december 2020

Een aantal jaren geleden leverde sparen aanzienlijk meer op dan sparen in de tijd van nu. Diverse banken voeren negatieve spaarrentes in, waardoor mensen zich meer zorgen gaan maken over hun spaargeld. Daarbij dien je 10% van een aanbetaling als waarborgsom te storten aan de notaris wanneer je een huis koopt. Over de waarborgsom wordt per 1 juli 2020 een negatieve rente berekend. Maar waarom rekent de bank een negatieve rente? Lees hieronder meer.

Spaarrente ligt laag

Een aantal jaar geleden kreeg je een paar procent rente op het bedrag dat op de spaarrekening stond. Anno 2020 is dat geheel anders. De spaarrente ligt zo laag, dat deze bij sommige banken zelfs het nulpunt passeert. Dit betekent ook dat sparen nu veel minder oplevert dan voorheen, en in een aantal gevallen geld kost.

Dit alles heeft te maken met het huidige beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB besloot om tijdens de economische crisis de rentes zo laag te houden, dat bedrijven en consumenten werden gestimuleerd om meer geld uit te geven en investeringen te doen. Het idee hierbij was om de economie een zet te geven en de inflatie te laten stijgen. Hierdoor is er veel geld in omloop op de financiƫle markten en kunnen banken minder rente vragen bij het verstrekken van leningen.

Inflatie

Het is belangrijk om zicht te hebben op de huidige spaarrentes. De inflatie wordt steeds hoger en met als gevolg dat spaargeld minder waard wordt. Hierdoor kan het zijn dat je minder pensioen opbouwt voor later.

Negatieve rente op waarborgsom

Als koper dien je 10% van een aanbetaling als waarborgsom over te maken aan de notaris bij de koop van een woning. Deze waarborgsom wordt op de derdengeldenrekening van de notaris gestort. Je geeft de verkoper hiermee zekerheid dat jij beschikt over het geld dat nodig is om de woning te kunnen kopen. Kun je dit niet, of deels, opbrengen? Dan kun je een bankgarantie via de bank regelen.

Zoals al is vermeld wordt per 1 juli 2020 een negatieve rente berekend. De waarborgsom bij de notaris wordt hierdoor minder waard. De notaris dient deze rente door te berekenen aan de klant om zo als neutrale partij te voorkomen dat zij een financieel nadeel hebben.

Meer weten over negatieve rente?

Heb je nog vragen over negatieve spaarrentes of negatieve rente in het algemeen? WFO Netwerk Notarissen beantwoord graag jouw vragen. Neem telefonisch contact met ons op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl. Het is ook mogelijk om het contactformulier op de website in te vullen, daarna nemen wij contact op.

Terug naar overzicht
Negatieve (spaar)rente

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: