Nieuw wetsvoorstel voor ongetrouwde ouders

18 februari 2020

Als een stel niet getrouwd is en een kind krijgt, gaat het gezag over het kind automatisch naar de moeder. Dat houdt in dat de moeder de plicht (en het recht) heeft om het kind te verzorgen. Ook als de vader of duomoeder het kind erkend heeft, houdt dat niet automatisch in dat de vader of duomoeder ook gezag heeft. Gezag moet apart worden aangevraagd bij de rechtbank en is niet gekoppeld aan de erkenning van het kind. Veel mensen gaan overigens er ten onrechte vanuit dat dit wel zo is. Een recent ingediend wetsvoorstel pleit voor de koppeling van erkenning aan gezag. Dat zou ervoor zorgen dat het kind erkennen automatisch betekent dat de vader of duomoeder samen met de moeder gezag heeft over het kind. In deze tijd, waarin er veel ouders niet getrouwd zijn, zou dat een welkome oplossing zijn die veel mensen een gang naar de rechter bespaart.

Erkenning betekent nog geen gezag

Een vader of duomoeder kan een kind, met toestemming van de moeder, erkennen bij de gemeente. Veel mensen denken dat dit ook inhoudt dat de vader of moeder gezag krijgt over het kind. Dat is nu nog niet zo. Daardoor ontstaan er weleens erg nare situaties, bijvoorbeeld wanneer een moeder overlijdt. Het is dan niet bekend wie het gezag over het kind krijgt, terwijl de vader in de veronderstelling was dat hij dit zou zijn. Gezag wordt nu nog geregeld via de rechtbank. Als het nieuwe wetsvoorstel geaccepteerd wordt, wat nu nog niet zeker is, dan volgt na erkenning automatisch gezag en delen de ouders de rechten en plichten omtrent het opgroeien en verzorgen van hun kind.

De wet is nog niet van kracht

Het gaat in dit artikel om een nieuw wetsvoorstel, het is dus nog niet bekend of de wetswijziging zal worden doorgevoerd. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen wordt de situatie voor ongetrouwde ouders eenvoudiger, want het is dan niet meer nodig om naar de rechtbank te gaan om ook voor de vader of duomoeder gezag aan te vragen.

 

Heeft u vragen over erkenning of gezag? Neem dan contact op met WFO Netwerk Notarissen. Wij helpen u graag.

Terug naar overzicht
Nieuw wetsvoorstel voor ongetrouwde ouders

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: