Nieuwe regels voor verenigingen en stichtingen

23 juni 2022

Nieuwe wet voor verenigingen en stichtingen

Er is een nieuwe wet voor verenigingen en stichtingen die het bestuur en het toezicht binnen deze organisaties en (sport)clubs verandert. Veel verenigingen en stichtingen zijn daarom bezig met de vraag of ze wat moeten veranderen aan hun statuten, de akte waarin de spelregels van hun organisatie of club staan. Daar hebben wij wat op gevonden.

De nieuwe wet is ingegaan op 1 juli 2021. Dat betekent niet per se dat een stichting of vereniging vóór die datum de statuten al bij de notaris had moeten wijzigen. Daarnaast: het kan zo zijn dat bepaalde onderdelen van de statuten zijn verouderd of niet meer echt aansluiten bij de activiteit van de vereniging of stichting. Daarom is het goed de tijd te nemen om in één keer grondig naar de statuten te kijken.

Wij kunnen op meerdere manieren daarmee helpen. Om een indicatie te krijgen van wat er aan jouw statuten veranderd zou kunnen worden, kun je de gratis online statutentest doen op www.statutentest.nl Daarnaast kun je bij ons een stappenplan opvragen en/of ons opdracht geven een scan van jouw statuten te doen. Het stappenplan is kosteloos; aan de scan zijn kosten verbonden. 

Voor het geval je binnenkort nog een vergadering wilt organiseren: op basis van de COVID-wet kan dit digitaal rechtsgeldig gebeuren, ook al staat er niet in jouw statuten dat je digitaal kunt vergaderen. Deze COVID-wet wordt steeds per 2 maanden verlengd zolang de overheid het niet wenselijk vindt dat grotere groepen bij elkaar komen. De huidige stand van zaken is dat de COVID-wet tot 1 augustus 2022 geldt.

Het stappenplan kun je opvragen via info@wfonotarissen.nl.

Scan aanvragen?

Wil je een scan door ons laten maken of heb je andere vragen? Wij helpen graag. Onze specialist op dit gebied is: Kees van Duin.

Terug naar overzicht
Nieuwe regels voor verenigingen en stichtingen

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: