Oplossingen pensioentekort in de toekomst

18 december 2020

Velen maken zich zorgen over hun pensioen. Het is een belangrijk om na te gaan welke inkomsten en kosten je hebt na je pensioen. Een groot deel van de Nederlanders haalt nog niet de 70% van het salaris dat zij op dit moment verdienen. Er zijn diverse oplossingen om geen pensioentekort te hebben in de toekomst. Wij vertellen je meer.

Oplossingen pensioentekort

Er zijn verschillende manieren om te zorgen om extra pensioengeld te sparen. Hieronder een aantal oplossingen waarmee je jouw pensioentekort kunt aanvullen:

  • Lijfrentekapitaal
  • Vrij vermogen: banksparen
  • Beleggen

Lijfrentekapitaal

Het pensioentekort aanvullen door het opbouwen van een lijfrente is een traditionele manier van oplossen. In dit geval bouw je een oudedagsvoorziening op met belastingvoordeel en leg je een vast bedrag per maand in op een besproken datum. Hierbij is de inleg aftrekbaar voor de belasting. Sluit je deze verzekering af, zal je maandelijks of eenmalig een premie betalen.

Deze manier heeft wel een keerzijde, namelijk dat je je moet houden aan complexe fiscale regels. Voor je de AOW-leeftijd bereikt mag je, naast een aantal uitzonderingen, geen geld opnemen van deze rekening. De lijfrente is dus niet flexibel. Daarnaast keert de verzekering het bedrag niet uit wanneer je komt te overlijden.

Vrij vermogen: banksparen

Een andere manier is om geld opzij te zetten naar een geblokkeerde rekening en dit voor jouw pensioen op de sparen. In dit geval bouw je eigen vermogen op en houd je de regie in eigen handen. Je betaalt wel meer rente dan bij een gewone spaarrekening. Tijdens het opbouwen van het pensioengeld kun je niet zomaar bij jouw rekening komen, maar kun je wel zelf bepalen wanneer je van dit vermogen gaat leven.

De verzekering keert het bedrag uit aan jouw nabestaanden al kom je te overlijden. Over het gehele bedrag moet inkomstenbelasting worden betaald.

Beleggen

Je kunt ook kiezen om te beleggen. Het rendement bij een beleggingsrekening is vaak een stuk hoger dan bij een spaarrekening. Je hebt de keuze uit offensief beleggen waar meer risico aan verbonden zit, of defensief beleggen. Wanneer de pensioendatum in zicht komt wordt er in dit geval meestal geadviseerd om defensief te gaan beleggen, of de belegging stop te zetten en over te gaan op banksparen in verband met de lage rente.

Wil jij meer informatie over het aanvullen van een pensioentekort of heb je een andere vraag? WFO Netwerk Notarissen beantwoordt graag al jouw vragen. Neem contact met ons op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl. Ook kun je het contactformulier op de website invullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Terug naar overzicht
Oplossingen pensioentekort in de toekomst

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: