Orgaandonatie, wat is nu wel en niet vastgelegd?

25 oktober 2019

Kies voor een donorclausule en bepaal zelf wat er na overlijden met jouw lichaam gebeurt.

De wet- en regelgeving met betrekking tot orgaandonatie is de laatste tijd vaak in het nieuws. Maar wat is nu wel en niet wettelijk bepaald? En wat moet je vastleggen om écht zelf te bepalen wat er na overlijden met jouw lichaam gebeurt? Wij leggen het uit.

In 2019 werd in 20% van de gevallen niet overgegaan tot orgaandonatie, ondanks de uitdrukkelijke wens van de overledene. Dit komt doordat de nabestaanden ook een stem hebben. Zij hebben in deze gevallen niet ingestemd met de donatie van organen van hun dierbare. Dat nabestaanden beslissingsbevoegd zijn, is ook in het nieuwe systeem van donorregistratie zo vastgelegd. Dat systeem gaat in juli 2020 in. Hoe kun je zorgen dat jij, en niet jouw nabestaanden, besluit over het wel of niet doneren van organen? Leg het vast in een donorclausule, dat onderdeel is van het levenstestament.

Leg orgaandonatie vast in een donorclausule

Het vastleggen van jouw keuze in een speciale donorclausule heeft belangrijke voordelen:

  1. Jij bepaalt echt zelf wat er na overlijden met jouw lichaam gebeurt. Jouw nabestaanden weten zeker dat het een bewuste keuze is geweest en ook de arts wordt hierdoor overtuigd om de donatie door te laten gaan. Met de donorclausule licht je als het ware je keuze voor het donorregister toe en weet iedereen wat er na overlijden moet gebeuren. Uiteraard kun je ook een andere keuze vastleggen, zoals het niet doneren van organen of het uitsluiten van bepaalde organen.
  2. Je belast jouw nabestaanden niet met een moeilijk vraagstuk, jouw keuze is immers duidelijk vastgelegd en onderbouwd. Omdat iedereen automatisch als ‘geen bezwaar’ wordt geregistreerd, vragen nabestaanden zich soms af of de keuze voor donatie wel bewust is gemaakt. Zij grijpen dus in als zij hieraan twijfelen. Voor nabestaanden is orgaandonatie geen gemakkelijk onderwerp, want emoties spelen op dat moment natuurlijk vaak een grote rol.


Wie bewust besluit organen te doneren (of juist niet), kan dit met de donorclausule opnemen in het levenstestament. Daarmee wordt de keuze duidelijk onderbouwd en bestaat er geen twijfel meer over het wel of niet bewust nemen van een besluit.

Wil je orgaandonatie laten vastleggen in een donorclausule? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Terug naar overzicht

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: