Kies voor een donorclausule en bepaal zelf wat er na overlijden met jouw lichaam gebeurt.
De wet- en regelgeving met betrekking tot orgaandonatie is de laatste tijd vaak in het nieuws. Maar wat is nu wel en niet wettelijk bepaald? En wat moet je vastleggen om écht zelf te bepalen wat er na overlijden met jouw lichaam gebeurt? Wij leggen het uit.
In 2019 werd in 20% van de gevallen niet overgegaan tot orgaandonatie, ondanks de uitdrukkelijke wens van de overledene. Dit komt doordat de nabestaanden ook een stem hebben. Zij hebben in deze gevallen niet ingestemd met de donatie van organen van hun dierbare. Dat nabestaanden beslissingsbevoegd zijn, is ook in het nieuwe systeem van donorregistratie zo vastgelegd. Dat systeem gaat in juli 2020 in. Hoe kun je zorgen dat jij, en niet jouw nabestaanden, besluit over het wel of niet doneren van organen? Leg het vast in een donorclausule, dat onderdeel is van het levenstestament.
Het vastleggen van jouw keuze in een speciale donorclausule heeft belangrijke voordelen:
Wie bewust besluit organen te doneren (of juist niet), kan dit met de donorclausule opnemen in het levenstestament. Daarmee wordt de keuze duidelijk onderbouwd en bestaat er geen twijfel meer over het wel of niet bewust nemen van een besluit.
Wil je orgaandonatie laten vastleggen in een donorclausule? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.
Terug naar overzicht