Prinsjesdag: wat verandert er in 2019?

20 september 2018

Deze week was het weer zover, de derde dinsdag van september. En dat betekend Prinsjesdag. De troonrede werd zoals ieder jaar voorgeleden en daarnaast zijn de miljoenennota en het Belastingplan 2019 gepresenteerd. Wat er veranderd in 2019? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Veranderingen in hypotheek

De afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt versneld. Hiermee wordt in 2023 het beoogde maximale aftrektarief van afgerond 37% bereikt. Voor 2019 geldt voorlopig nog het maximale aftrektarief van 49%. In 2018 was dit 49,5%.

Het hypotheekplafond blijft 100%. De aankoopkosten van een woning moeten dus nog steeds met eigen geld betaald worden. Dit geldt overigens alleen voor professionele hypotheekverstrekkers. Wanneer je een hypotheek hebt bij bijvoorbeeld familie, kun je wel meer lenen.

Uitgaven voor rijksmonumenten niet meer aftrekbaar voor inkomstenbelasting

De aftrekregeling voor rijksmonumenten wordt vervangen door een subsidieregeling. Dit betekend dat je als eigenaar van een rijksmonument een aanvraag kunt doen voor de kosten die je hebt gemaakt voor onderhoud en restauratie van jouw monument. Deze subsidie wordt alleen gegeven voor bedragen boven € 1.000. De hoogte van de subsidie is 35% van de gemaakte kosten.

Meer woningen in 2019

Het kabinet zet hoog in op het bouwen van meer woningen. De bevolking groeit en er is dringend behoefte aan woningen. Het geld dat hiervoor wordt ingezet is bijvoorbeeld voor het stimuleren van woningbouw op locaties die eerst een andere functie hadden zoals bedrijventerreinen.

Belastingtarief voor ondernemers met een BV

Het kabinet had eerder al aangekondigd dat het tarief in box 2 zou gaan stijgen. In het belastingplan wordt dit bevestigd. In 2020 zal het tarief stijgen van 25% naar 26,25% en in 2021 naar 26,9%.

Wat nog niet eerder bekend was, is het belasten van de rekening-courant-schuld van de aandeelhouder van een BV. Als deze hoger is dan €500.000, moet er belasting worden betaald. In sommige situaties kan dit nog verminderd worden met een kapitaalvermindering bij de notaris. Of dit voor jou mogelijk is kun je ontdekken in overleg met je accountant of met één van onze notarissen.

Wat blijft hetzelfde?

Het blijft nog steeds gunstig om ieder jaar te profiteren van belastingvrijstellingen voor schenkingen. De erfenis wordt hierdoor verkleind waardoor er kan worden bespaard op erfbelasting. Ook is er een hoger bedrag vrijgesteld voor een bedrag dat wordt besteed aan het kopen van een woning of het aflossen op een hypotheek. Deze vrijstelling is maximaal € 100.000. De begunstigde moet in de leeftijdcategorie 18 tot 40 jaar vallen en hoeft niet perse familie te zijn.

Benieuwd naar de gevolgen of voordelen van de kabinetsplannen voor jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak!

Terug naar overzicht
Prinsjesdag: wat verandert er in 2019?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: