Prinsjesdag: wat verandert er in 2020?

26 september 2019

De hoedjes van de gasten waren weer veelvuldig in het nieuws, maar wij vatten graag voor u samen waar het nu feitelijk om gaat: de miljoenennota, het belastingplan en de grootste veranderingen voor zowel huishoudens als bedrijven. Hoe wordt het collectieve geld besteed? U leest het hier. 

Belastingplannen

De overheid is voornemens over te stappen naar een systeem met slechts twee belastingschijven. Het plan was om dit pas in 2021 in te voeren, maar dit is naar voren gehaald. Vanaf januari 2020 zijn er twee belastingtarieven: 37,5% voor inkomens tot en met € 68.507 en 49,5% voor alles daarboven. De inkomstenbelasting gaat omlaag, werken wordt dus lonender en de koopkracht neemt toe.

De arbeidskorting voor werkenden gaat omhoog. Dat geldt ook voor de algemene heffingskorting. Daar staat tegenover dat de zelfstandigenaftrek wordt versoberd. Ook voor de zzp’er verandert er iets: het minimum tarief is vastgesteld op €16 per uur. Over het algemeen gaat de zzp’er erop vooruit, maar minder dan de normale werknemer.

Roken wordt duurder, energie wordt goedkoper

De accijns op tabak, onder andere sigaretten, gaat omhoog. In januari 2020 komt er 14 cent bovenop en in april 2020 komt daar nog een euro bij. Het gebruik van elektriciteit wordt vanaf 2020 juist minder zwaar belast. Voor gas wordt het tarief echter hoger, zoals door veel kenners al werd voorspeld.

De arbeidsmarkt zit in de lift

Werknemers hebben het tegenwoordig spreekwoordelijk voor het uitzoeken. In veel branches is men naarstig op zoek naar nieuwe arbeidskrachten. Dat geldt overigens niet voor elke branche, maar zeker wel voor bouw, techniek en ICT. Voor de overheid ligt er een uitdaging: hoe krijgen we in deze sectoren meer mensen aan het werk?

De zorg

De gemiddelde zorgpremie gaat omhoog, en wel met ongeveer 37 euro. Dit is een inschatting, want de premie wordt door zorgverzekeraars zelf bepaald. Daarnaast stijgt de zorgtoeslag. Het gaat hier om respectievelijk een stijging van 67 euro voor alleenstaanden en 95 euro voor grotere huishoudens.

Wonen

Het kabinet werkt aan een aanpassing van de overdrachtsbelasting. Dit moet de woningmarkt voor starters toegankelijker maken. Er is een woningtekort. Daarom wordt er een bouwfonds in het leven geroepen met een bedrag van 1 miljard euro voor gemeenten. Op die manier moeten er 75.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd worden. Tevens komt er een warmtefonds, waarmee energiebesparende maatregelen moeten worden gestimuleerd.

Conclusie

Het gaat goed met de economie en met de arbeidsmarkt. Het is zaak te zorgen dat dit zo blijft. Om dat te bewerkstelligen is er voor zowel overheid als bedrijfsleven nog werk aan de winkel. Over het algemeen wordt een lagere groei voorspeld voor de komende jaren. De besluiten van dit jaar hebben ongetwijfeld betrekking op veel zaken die uw portemonnee aangaan. Kunnen wij u helpen met een vraagstuk op het gebied van wonen, werken of een privé kwestie zoals een erfenis, trouwen of juist scheiden? Neem dan vooral contact met ons op.

Terug naar overzicht
Prinsjesdag: wat verandert er in 2020?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: