Het gros van de Nederlanders (ruim 70%) heeft niet nagedacht over de ‘digitale erfenis’. We hebben bijna allemaal e-mailadressen, foto’s in de cloud, accounts op social media en accounts bij instanties. Jij weet alle wachtwoorden, maar is er iemand die bij jouw gegevens kan in het geval dat je overlijdt? Doorlopende accounts na overlijden kunnen zorgen voor pijnlijke confrontaties voor jouw nabestaanden en het afsluiten van accounts kan voor nabestaanden die niet over de juiste wachtwoorden beschikken nog een ingewikkelde procedure zijn. Zorg daarom dat je over jouw digitale erfenis hebt nagedacht en dat er iemand bij de gegevens kan. Dit kun je eventueel bij de notaris laten vastleggen.
Maak een overzicht van jouw online activiteit. Leg vast welke accounts je hebt en schrijf er meteen bij wat er met een account moet gebeuren als je er niet meer bent. Soms worden social media accounts bijvoorbeeld bewaard ter nagedachtenis, maar er zijn ook accounts die na een overlijden worden verwijderd. Denk bijvoorbeeld ook aan het wachtwoord van een laptop.
Het overzicht van accounts, wachtwoorden en de toelichting wat ermee moet gebeuren, moet voor iemand toegankelijk zijn. Dat kan een naaste zijn, het kan ook de notaris zijn. De digitale erfenis wordt ook wel vastgelegd in het testament.
Ben jij je ervan bewust welke gegevens van jou online zijn opgeslagen? Wat gebeurt er met jouw accounts op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter? Wie haalt alle gegevens uit de cloud en zorgt dat nabestaanden niet plotseling op een pijnlijke manier met jouw overlijden worden geconfronteerd? Leg het vast of laat het vastleggen. Dat kan bij WFO Netwerk Notarissen in Grootebroek of Enkhuizen. Neem vooral contact met ons op, wij helpen je graag.
Terug naar overzicht