Samenwonen en partnerpensioen vastleggen

25 mei 2021

Als je gaat samenwonen komt er meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen afspraken op het gebied van de inboedel of andere geldzaken worden vastgelegd, maar ook pensioenen en het partnerpensioen (nabestaandenpensioen) kun je laten vastleggen. Wij adviseren dit om te doen, zodat je achteraf niet in de situatie komt dat je geen aanspraak kan maken op het pensioen van jouw partner of vice versa. Lees meer over partnerpensioenen in dit blog.

Partnerpensioen of nabestaandenpensioen

Het pensioen van de partner of nabestaande is een uitkering aan de partner of echtgenoot. Deze uitkering wordt actief zodra de pensioengerechtigde komt te overlijden. Hier zit wel een eis aan vast. Je moet kunnen aantonen dat er een partnerschap is, door middel van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of een notarieel samenlevingscontract.

Partnerpensioen (nabestaandenpensioen) vastleggen

Ben je getrouwd? Wanneer jouw partner of jij komt te overlijden heb je meestal recht op partnerpensioen, oftewel nabestaandenpensioen. Ben je niet getrouwd? Let dan goed op. Dit is namelijk niet automatisch geregeld. 

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Het is mogelijk om samen te wonen zonder notarieel samenlevingscontract, maar dan is er ook niets wettelijk vastgelegd. In dit geval kun je ook geen aanspraak maken op het partnerpensioen na het overlijden van de pensioengerechtigde partner.

Samenwonen met samenlevingscontract

Laat je wel een samenlevingscontract opstellen bij de notaris, dan heb je de mogelijkheid om diverse afspraken omtrent het pensioen vast te laten leggen. Denk aan kosten, bezittingen en schulden. Wanneer dit is vastgelegd is het vaak mogelijk om nabestaandenpensioen te krijgen. Een belangrijke zaak: meld jouw partner wel aan bij het pensioenfonds.

Samenwonen en geregistreerd partnerschap of trouwen

Ga je trouwen of kies je voor het vastleggen van een geregistreerd partnerschap, dan gelden de regels ook. Het beste is om deze voorwaarden op te stellen voordat het partnerschap wordt afgesloten of voordat je gaat trouwen. Zo weet je zeker of je in aanmerking komt voor het partnerpensioen.

Partnerpensioen vastleggen bij WFO Notarissen in Grootebroek of Enkhuizen

Wil je het partnerpensioen laten vastleggen van jou en jouw partner? Neem contact op met het team van WFO notarissen in Grootebroek of Enkhuizen. Wij helpen jou met alle zaken rondom samenwonen en partnerpensioen.

Terug naar overzicht
Samenwonen en partnerpensioen vastleggen bij de notaris

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: