Scheiden; wat komt daar allemaal bij kijken?

13 maart 2020

Als je besluit om uit elkaar te gaan, is dat meestal een verdrietig besluit. Ook als beide partners achter de keuze staan, is de tijd van de scheiding vaak emotioneel en er ontstaan veel vragen. Hoe regelen we het goed voor de kinderen? Kan één van ons in het huis blijven wonen? Hoe zit het met ons pensioen en met alimentatie? Of je nu getrouwd was of samenwoonde, een scheiding heeft impact en er moet veel geregeld worden.

De kinderen

Voor kinderen is een scheiding haast zonder uitzondering ontzettend pijnlijk. Het maakt niet uit of je getrouwd, samenwonend of geregistreerd partner bent, als je kinderen hebt en uit elkaar gaat dan moet je een ouderschapsplan maken. In dat plan staat beschreven welke afspraken en zijn gemaakt over de zorg voor de kinderen, de uitwisseling van informatie over de kinderen en kinderalimentatie. Hoe duidelijker de afspraken zijn, hoe kleiner de kans dat er op een later moment misverstanden ontstaan. Juist die misverstanden zorgen er vaak voor dat kinderen tussen twee vuren liggen en lijden onder de slechte relatie tussen hun ouders. Als je een goed en allesomvattend ouderschapsplan wil opstellen, dan kan de notaris daar goede hulp bij bieden.


Het huis

Wie is op papier de eigenaar van het huis? Zijn jullie dat beiden, of staat het huis op één naam? Als het huis van jullie beiden is, dan moeten jullie uitzoeken of het huis verkocht moet worden, of dat één van jullie de vaste lasten kan opbrengen en in het huis kan blijven wonen. Hier kan de notaris je bij helpen. Er wordt een akte van verdeling opgesteld. Het is goed om je te realiseren dat jij, ook als je zelf niet in het huis blijft wonen, niet zonder meer van de hypotheekschuld af bent. Daar komt namelijk veel bij kijken. Een van de factoren die meespelen is de over- of onderwaarde van het huis. Je blijft samen met een restschuld zitten, of er is juist overwaarde die verdeeld moet worden. Er kan sprake van zijn dat de ene partner de ander uit moet kopen.

Bij al deze zaken biedt de notaris een uitkomst. Hij of zij zet samen met jullie de belangrijke zaken op een rij en zorgt ervoor dat jullie beiden met een schone lei verder kunnen. Ook kan de notaris de bank vragen om de vertrekkende partner uit aansprakelijkheid te laten ontslaan. Of daar gehoor aan wordt gegeven, hangt af van de vermogens- en inkomenspositie van de partner die in het huis blijft wonen. Koopt de vertrekkende partner een nieuw huis, dan is de eventuele overwaarde belangrijk. Tenslotte wordt er soms ook voor gekozen om het huis op twee namen te laten staan. Dat heeft wel gevolgen, dus leg de afspraken hieromtrent goed vast bij de notaris.


Huwelijk of samenlevingscontract beëindigen

Als je getrouwd bent, loopt de scheiding via de rechter. Als je een samenlevingscontact hebt, dan kun je dat laten ontbinden via de notaris of een advocaat. Maar let op, dat is anders als jullie het gezag hebben over minderjarige kinderen. Dan moet je langs de rechter, ook als je niet getrouwd bent.


Goed advies

Als je gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Omdat een scheiding nooit leuk is en vaak veel emoties losmaakt en omdat je kennis van zaken nodig hebt om alles voor jullie beiden (en eventuele kinderen) goed te regelen, is het heel fijn als een derde je daarbij helpt. De notaris is de aangewezen persoon om jullie in dit proces te begeleiden. Hij of zij zorgt ervoor dat jullie na de scheiding verder kunnen en dat jullie op de toekomst zijn voorbereid. Heb je hulp nodig? Neem dan vooral contact op met WFO Netwerk Notarissen, wij helpen je graag.

Terug naar overzicht
Scheiden; wat komt daar allemaal bij kijken?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: