Tip: Belastingvrij schenken voor het einde van het jaar

13 november 2017

Wist je dat het gunstig is om vóór het einde van het jaar nog een schenking te doen? Aan de ene kant mag je namelijk ieder jaar belastingvrij schenken. Bijvoorbeeld aan een kind, de schenking mag hiervoor ruim € 5.000,- bedragen. Daarnaast heeft het ook te maken met de peildatum voor de berekening van de belasting in box 3. Deze peildatum is 1 januari 2018. Wanneer je dus voor die datum heeft geschonken, kan dit direct invloed hebben op de hoeveelheid inkomstenbelasting die je volgend jaar moet betalen.

Inkomstenbelasting in 2018

De hoeveelheid inkomstenbelasting zal in 2018 sowieso flink dalen met dank aan het nieuwe kabinet. Het nieuwe kabinet heeft namelijk meteen een eerste stap genomen naar een eerlijkere box 3 belasting. In 2018 zal de belasting op lagere vermogens flink dalen door de methode waarop het forfaitaire rendement op spaargeld wordt bepaald. Er wordt nu namelijk alleen nog gekeken naar de gemiddelde spaarrente in het voorafgaande jaar in plaats van de voorafgaande vijf jaar. Ook wordt de vrijstelling verhoogt naar € 30.000 vermogen per persoon.

Plannen kabinet voor inkomstenbelasting

Daarentegen verandert er niets aan de berekeningsmethode. De mensen die dus alleen sparen en niet beleggen, betalen waarschijnlijk nog steeds meer dan 30% belasting over hun vermogensgroei. Om dit tegen te gaan moet je werkelijke vermogenswinst belast worden, gelukkig heeft het nieuwe kabinet dit punt ook op de agenda staan.

Terug naar overzicht
Tip: Belastingvrij schenken voor het einde van het jaar

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: