Trouwen, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

25 oktober 2022

Je hebt de liefde van je leven gevonden en je wilt deze liefde bezegelen. Waar het vroeger vanzelfsprekend was om te gaan trouwen, kan dat anno 2022 ook anders. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Wij leggen je de verschillen uit.  

 Trouwen

Wanneer je elkaar het “ja-woord’ geeft komen er automatisch rechten en plichten bij kijken.

Zo ben je elkaars wettelijke erfgenaam, tenzij dit in een testament anders is bepaald. Sinds 1 januari 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen wanneer je trouwt. Dit houdt in dat erfenissen of schenkingen voor of tijdens het huwelijk van jou blijven. Willen jullie het anders regelen, dan kun je ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. Wij kunnen jullie helpen bij het opstellen van een testament en/of huwelijkse voorwaarden.

 

Samenlevingscontract

Wanneer je ongehuwd wilt samenwonen kun je ervoor kiezen om een samenlevingscontract op te laten stellen. In een samenlevingscontract kunnen er afspraken gemaakt worden over verschillende zaken.

 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het verdelen van de kosten van de boodschappen, kleding en woonlasten.
  • Het gebruik van een bank- en spaarrekening
  • Het verdelen van de bezittingen mochten jullie uit elkaar gaan.
  • Een verblijvingsbeding voor wanneer één van de partners komt te overlijden.

 

Omdat er aan samenwonen geen vanzelfsprekende rechten en plichten zitten, kan het op papier zetten van afspraken overweldigend zijn. Onze notarissen weten precies waar je op moet letten en vinden het belangrijk om jullie wensen goed op papier te zetten.

 

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap komt op veel vlakken overeen met het huwelijk. Het verschil hierin is voornamelijk dat je de relatie kunt beëindigen buiten een rechter om, mits je geen minderjarige kinderen hebt. Daarnaast hoef je elkaar niet verplicht het ‘ja-woord’ te geven. Ook biedt het geregistreerd partnerschap geen mogelijkheid tot scheiding van tafel en bed. Dit kan van belang zijn bij bijvoorbeeld je geloof of financiële situatie.

 

en nu?

Willen jullie graag meer informatie over de mogelijkheden en kijken wat de beste keuze is voor jullie situatie? WFO Netwerk Notarissen helpt jullie graag op weg! Neem contact met ons op via 0228 - 51 24 44, mail naar info@wfonotarissen.nl of vul het contactformulier  in op de website.

Terug naar overzicht
Trouwen, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? (1)

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: