Wat gebeurt er als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

09 maart 2020

Veel mensen sluiten voor de aankoop van een woning een hypotheek af bij de bank. Dat houdt in dat er geld is geleend om de aankoop te kunnen doen. Na de aankoop is er elke maand aflossing en rente verschuldigd. Als dat gewoon wordt betaald, is er niets aan de hand. Maar soms gebeurt er iets, waardoor iemand niet meer in staat is om de maandelijkse kosten te betalen. Het verlies van een baan, een scheiding of andere onvoorziene problemen kunnen hier de oorzaak van zijn. En dan? Wat gebeurt er met de hypotheek?

Contact met de bank

De hypotheek is in feite een constructie waardoor de bank het recht heeft het huis te verkopen, wanneer iemand de hypotheekkosten niet meer kan betalen. Dat geeft de bank de nodige garantie, om het geld zonder teveel risico te kunnen verstrekken. Als iemand tijdelijk niet kan betalen, gaat de bank niet direct over tot de verkoop van de woning. Er wordt eerst met de woningeigenaar gesproken over de betalingsachterstand en de verwachtingen voor de komende periode. Eventueel worden er nieuwe afspraken gemaakt die afwijken van de bestaande afspraken. Pas als er echt geen zicht is op betaling, gaat de bank over tot de verkoop van de woning.

Excecutieveiling

Als het huis verkocht moet worden, gebeurt dat met een veiling. Dat wordt de executieveiling genoemd, die tegenwoordig steeds vaker via internet plaatsvindt. De hoogste bieder krijgt het huis en van de opbrengsten wordt de schuld aan de bank afgelost en worden eventuele andere schuldeisers betaald. Als er nog iets over is, gaat dat naar de eigenaar van het huis. In sommige gevallen rust er al een bod op het huis en verkoopt de bank het huis zonder een veiling te houden. De veiling loopt altijd via de notaris.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem vooral contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Terug naar overzicht
Wat gebeurt er als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: