Wat wil je later schenken? Leg het vast op papier!

23 oktober 2020

Heb je al nagedacht over wat jij later wilt schenken aan je kinderen of kleinkinderen en heb je op dit moment geen geld hiervoor? Of wil je je kinderen minder erfbelasting laten betalen als jij er niet meer bent? Dan is het een idee om schenken op papier te overwegen. In notariële akten heet een schenking op papier ook wel schulderkenning uit vrijgevigheid. Hoe dit precies zit? Dat leggen wij hieronder uit.

Schenken op papier

In veel gevallen maken ouders gebruik van deze regeling om hun vermogen over te dragen op de kinderen. Houd je je hierbij aan een aantal regels? Dan kan schenken op papier voordelig zijn. Lees hieronder hoe de schenking in zijn werking gaat en hoe dit gaat als je nog in leven bent.

Hoe werkt de schenking?

Bij de notaris leg je de schenking vast in een schenkingsovereenkomst. Alleen dan is de schenking rechtsgeldig. Daarover dient er elk jaar minstens 6% rente betaald te worden over het bedrag, dat gaat naar de ontvanger. De reden hiervan is omdat een schenking op papier wordt gezien als een schuld. Op de overeenkomst staat het bedrag dat je schenkt aan je kinderen of kleinkinderen. Bij het overlijden van jou krijgen zij het geld dat jij schriftelijk hebt vastgelegd bij de notaris.

Een keerzijde hiervan is dat als je de rente niet betaalt, de schuld voor erfbelasting wordt genegeerd. Daarbij dient de ontvanger aangifte inkomstenbelasting te doen van de schenkbelasting als het bedrag hoger is dan €5.515 bij schenking van de ouders en hoger dan €2.208 bij schenking van een ander.

Schenking uitbetalen als u nog leeft

Heb je je huis verkocht? Dan is het niet noodzakelijk om de schenking fysiek bij de notaris te doen. Een onderhandse akte is voldoende. Houd er wel rekening mee dat er voor de erfenis geen erkende schuld is. Het voordeel dat zij minder erfbelasting betalen na het overlijden is hier dan niet aan de orde.

Meer informatie over een schenkingsovereenkomst?

Wil je een schenking laten vastleggen of heb je hier vragen over? WFO Notarissen adviseert je graag. Maak hier een afspraak of neem telefonisch contact op via 0228 512444.

Terug naar overzicht
Wat wil je later schenken? Leg het vast op papier!

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: