Welke bedrijfsvorm moet ik kiezen?

03 februari 2020

Misschien ben je nog in loondienst, maar wil je binnenkort de overstap maken naar een eigen bedrijf. Of misschien heb je al een eigen bedrijf, maar wil je gaan uitbreiden en vraag je je af of jouw bedrijfsvorm nog wel de juiste voor je is. Wat jouw situatie ook is, de keuze voor de juiste bedrijfsvorm (of rechtsvorm) is belangrijk, want de bedrijfsvorm heeft gevolgen voor jouw financiële privésituatie, de belasting die je moet betalen en de toekomstige mogelijkheden voor jouw bedrijf. Een gesprek met de notaris is een logische eerste stap.

Welke bedrijfsvormen zijn er?

In Nederland kun je kiezen uit de volgende bedrijfsvormen:

  • De eenmanszaak
  • De personenvennootschap (maatschap, vof of cv)
  • De besloten vennootschap (BV)
  • De naamloze vennootschap (NV)
  • De coöperatie

Zoals je ziet vind je in dit rijtje bijvoorbeeld geen freelancer en zzp’er terug. Dat zijn namelijk geen rechtsvormen en je kunt zelf kiezen of jij jezelf freelancer of zzp’er noemt, of niet. Veel kleine zelfstandigen zijn een eenmanszaak, maar het komt ook voor dat er wordt gekozen voor een BV.

De bedrijfsvorm wijzigen

Heb je gekozen voor een eenmanszaak, maar verandert de situatie? Dan is het belangrijk om te weten dat een bedrijfsvorm kan worden aangepast wanneer dat noodzakelijk of wenselijk is. Een keuze is dus nooit definitief, je kunt de bedrijfsvorm wijzigen. Ook daar kan de notaris je verder mee helpen. Dat de bedrijfsvorm gewijzigd kan worden, betekent overigens niet dat je er minder goed over na hoeft te denken welke keuze je bij aanvang maakt want dat blijft ontzettend belangrijk.

Voor- en nadelen bedrijfsvormen

Elke bedrijfsvorm heeft voor- en nadelen, maar wat voor de één een voordeel is, hoeft het voor de ander niet te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je jouw plannen voorlegt aan de notaris, die jou wijst op zaken die je zelf misschien nog niet in overweging had genomen. Er ontstaat een goed beeld van jouw mogelijkheden en op basis van het advies kun je een weloverwogen keuze maken.

Een bedrijfsvorm kiezen? Ga naar de notaris!

De notaris heeft vergaande kennis van de verschillende rechtsvormen en de mogelijkheden die het beste aansluiten op jouw situatie. Voor een goed oriënterend gesprek kun je een afspraak maken met WFO Netwerk Notarissen in Enkhuizen of Grootebroek, wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 0228 – 51 24 44.

Terug naar overzicht
Welke bedrijfsvorm moet ik kiezen?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: