Werk en privé, hoe ga je daar als ondernemer mee om?

20 februari 2020

Heb je een eigen bedrijf? Dan wil je jouw privéleven en je zakelijke belangen goed gescheiden houden. Op die manier loopt jouw partner geen risico, mocht jouw bedrijf in zwaar weer terechtkomen. Afspraken omtrent het gescheiden houden van werk en privé worden vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het samenlevingscontract.

Verklein de risico’s

Als er op zakelijk vlak iets gebeurt waardoor jouw bedrijf niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen, dan wil je niet dat de schuldeisers ineens thuis op de stoep staan. Om te voorkomen dat schuldeisers beslag kunnen leggen op jullie gezamenlijke bezittingen, leg je verschillende zaken vast in de huwelijkse voorwaarden of in de samenlevingsovereenkomst. Het vermogen van jouw partner blijft dan in elk geval behouden, ook wanneer jouw bedrijf in zwaar weer verkeert.

Blijf alert, ook als alles al is vastgelegd

Veel ondernemers denken dat alles geregeld is wanneer de huwelijkse voorwaarden goed zijn opgesteld, of wanneer het samenlevingscontract klaar is. In de loop der tijd gebeuren er echter altijd dingen die invloed hebben op de gemaakte afspraken. Bovendien is het belangrijk dat bepaalde afspraken worden nagekomen. Als bijvoorbeeld is afgesproken dat inkomsten uit het bedrijf elk jaar worden gedeeld met de partner, dan moet dat ook daadwerkelijk gebeuren. Doe je dat niet, dan kunnen er grote problemen ontstaan, bijvoorbeeld bij een eventuele echtscheiding. Het is dus goed om elk jaar even naar de notaris te gaan, om samen te bekijken of er essentiële veranderingen hebben plaatsgevonden en of de huwelijkse voorwaarden (of het samenlevingscontract) nog toereikend zijn.

Zorgeloos ondernemen

Ondernemen is leuk, maar het is vooral fijn als gebeurtenissen binnen jouw bedrijf geen of weinig invloed hebben op jullie privéleven. Je kunt veel doen om werk en privé goed gescheiden te houden, maar dat is best ingewikkeld. De notaris kan je helpen om de juiste afspraken op papier te zetten en om samen met jou te bepalen hoe je het meest zorgeloos kunt ondernemen.

Wil je meer weten? Maak dan een afspraak bij WFO Netwerk Notarissen. Wij helpen je graag!

Terug naar overzicht
Werk en privé, hoe ga je daar als ondernemer mee om?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: