Wil jij vanuit de zaak een goed doel steunen?

14 maart 2020

De huidige coronacrisis draait niet alleen om kommer en kwel. Het valt iedereen op dat de mooie initiatieven, zowel klein als groot, als paddenstoelen uit de grond schieten. Mensen willen elkaar helpen en dat is natuurlijk prachtig. Er zijn ondernemers die zich ook geroepen voelen om te helpen, vaak op gezamenlijke basis. Het komt voor dat er geld of goederen worden ingezameld voor het goede doel. Als je dat doet, moeten er wel wat zaken geregeld worden. Hoe beter je de voorbereiding doet, hoe beter je het goede doel kunt steunen.

Bereid je voor

Op welke bankrekening wil je bijvoorbeeld donaties ontvangen, hoe wordt het geld besteed en wie is er verantwoordelijk voor de uitvoering van de taken? Vaak wordt ervoor gekozen om een stichting op te richten. Een stichting heeft een eigen bankrekening, dus daarmee houd je de financiën goed gescheiden van jouw bedrijf. Als je een stichting opricht, doorloop je een aantal stappen. Bovendien is het goed om te kijken of je ook fiscaal voordeel kunt behalen, zodat er meer geld overblijft voor het goede doel.

Een stichting oprichten

Als je besluit een stichting op te richten, maak je een afspraak bij de notaris. Die maakt een akte en daarin staan de statuten van de stichting. Voor een groot deel is het wettelijk verplicht om bepaalde gegevens in de statuten op te nemen. Het gaat onder meer om simpele zaken zoals de naam van de stichting en een heldere uiteenzetting van de doelen. Daarnaast wordt er een bestuur benoemd en moet je nadenken over de wijze waarop het bestuur besluiten neemt. Ook leg je vast wat er met het geld van de stichting gebeurt, mocht de stichting weer worden opgeheven.

Maak van de stichting een ANBI

Is jouw stichting een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)? Het is goed om dit met de notaris te overleggen. Als de stichting de ANBI-status krijgt, dan hoeft de stichting geen schenkbelasting te betalen. Dat is een groot voordeel als je als stichting geld wil geven aan een goed doel. De ANBI-status neemt wel wat extra voorwaarden met zich mee, die in de statuten moeten worden uitgewerkt. De notaris neemt dit door met het stichtingsbestuur en legt alle besproken zaken vast. De akte wordt eerst in concept aan het bestuur getoond, eventuele aanpassingen worden gedaan en daarna wordt de akte definitief gemaakt en ondertekend.

De stichting is met de akte officieel opgericht en wordt geregistreerd bij de KvK. Nu ben je goed voorbereid en kun je voor het goede doel aan de slag!

 

Terug naar overzicht
Wil jij vanuit de zaak een goed doel steunen?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: