Wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters?

22 juni 2020

Wie een huis koopt, betaalt overdrachtsbelasting. De hoogte van het bedrag is 2% van de totale aankoopsom van de woning. Dat geldt alleen wanneer de woning kosten koper wordt gekocht, wat in de meeste gevallen zo is. Omdat starters het tegenwoordig moeilijk hebben op de woningmarkt, het is immers lastig om aan een betaalbare starterswoning te komen, speelt het kabinet met het idee om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Over de 2% overdrachtsbelasting is geen hypotheekrenteaftrek van toepassing, als de overdrachtsbelasting zou worden meegefinancierd bij de bank. Starters betalen de overdrachtsbelasting dus met eigen geld. Dat zorgt ervoor dat beleggers, de ‘concurrenten’ van starters op de woningmarkt, vaak aan het langste eind trekken. Voor hen is zo’n bedrag een stuk gemakkelijker te betalen.

Onderzoek naar afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

In opdracht van het ministerie van Financiën is een onderzoek uitgevoerd, dat al op Prinsjesdag 2019 werd aangekondigd. Is het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters de oplossing en kunnen zij in dat geval sneller een woning kopen? Als de uitkomst van het onderzoek een duidelijke ‘ja’ oplevert, dan zou het kabinet overgaan tot de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters.

De uitkomsten van het onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters niet veel positieve effecten zal hebben. Bovendien is de regel lastig te implementeren. Ten eerste is het namelijk lastig om te bepalen wie een starter is en wanneer iemand dus geen overdrachtsbelasting zou hoeven betalen. Bovendien zijn beleggers minder vaak de concurrent van de starter dan eerder werd gedacht. Dat is namelijk erg regio gebonden en dus lang niet altijd het geval. Het onderzoek stelt dus dat weinig starters extra gestimuleerd worden om een woning te kopen, als de overdrachtsbelasting voor hen komt te vervallen.

Wat wordt er met de uitkomsten van het onderzoek gedaan?

Op dit moment wordt er in de Tweede Kamer naar de conclusies uit het onderzoek gekeken. Daarbij worden ook nog andere overwegingen meegenomen. Na de zomer volgt een besluit. Dan weten we of de overdrachtsbelasting voor starters zal worden afgeschaft.

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting of over de aankoop van een woning? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag op weg!

Terug naar overzicht
Wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: