Zorg voor huisdieren laten vastleggen

05 maart 2020

Huisdieren zijn ons lief. In de meeste gezinnen is een huisdier een volwaardig gezinslid en wordt het dier ook zo behandeld. Toch vergeten mensen soms om de zorg voor het dier mee te nemen bijvoorbeeld een levenstestament. Er wordt dus niet altijd goed nagedacht over wie de zorg voor het huisdier op zich neemt, mocht er een situatie ontstaan waarin jij dat zelf niet meer kunt of wanneer je zou komen te overlijden.

Laat de zorg voor jouw huisdier vastleggen

Wie zorgt er voor mijn huisdier als ik dat niet meer kan? Het is geen rare vraag, de notaris krijgt deze vraag regelmatig. Er zijn daarom speciale clausules ontwikkeld, zodat iedereen ervoor kan zorgen dat een huisdier goed wordt achtergelaten als er iets gebeurt. Je kunt zowel in het levenstestament als in het gewone testament kiezen voor een speciale huisdierenclausule. Je legt vast wie er voor jouw huisdier gaat zorgen, maar ook welk geldbedrag daarmee gemoeid gaat. Er wordt dus bepaald welk deel van jouw vermogen wordt besteed om het huisdier goed te verzorgen. Daarnaast wordt vastgelegd wat er voor de verzorging van jouw huisdier belangrijk is. Misschien heeft het dier gezondheidsproblemen waarmee rekening moet worden gehouden, of is er speciale voeding nodig. Dit kun je eigenlijk zien als een handleiding voor degene die de zorg voor het huisdier van jou overneemt. Voor veel mensen is het een geruststellende gedachte dat hun huisdier in goede handen is als hen wat overkomt en dat duidelijk is dat het dier ook in dat geval gewoon goed verzorgd wordt.

Zorg voor het huisdier als onderdeel van het (levens)testament

Een levenstestament is iets anders dan een gewoon testament. In een levenstestament spreken we namelijk niet van een situatie na overlijden, maar een situatie die al eerder kan ontstaan. Door ouderdom, ziekte of een ongeval kan het voorkomen dat je in een situatie belandt waarin je zelf geen beslissingen meer kunt maken, of, zoals in dit voorbeeld, niet meer voor jouw huisdier kunt zorgen. Het levenstestament beschrijft wat er in zo’n geval moet gebeuren en wie de aangewezen personen zijn om namens jou beslissingen te nemen.

Laat niet alleen jouw naasten, maar ook je huisdier goed achter

De notaris legt belangrijke zaken voor je vast, zodat goede zorg voor jouw huisdier ook in onvoorziene situaties gewoon gewaarborgd is. Een geruststellend idee! Heb je vragen over dit onderwerp of wil je zaken omtrent de zorg voor jouw huisdier laten vastleggen? Neem dan contact op met WFO Netwerk Notarissen, wij helpen je graag verder.

Terug naar overzicht
Zorg voor huisdieren laten vastleggen

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: