Geen overdrachtsbelasting meer voor starters

17 december 2020

Wie een huis koopt, betaalt overdrachtsbelasting. De hoogte van het bedrag is 2% van de totale aankoopsom van de woning. Dat geldt alleen wanneer de woning kosten koper wordt gekocht, wat in de meeste gevallen zo is. Omdat starters het tegenwoordig moeilijk hebben op de woningmarkt en het lastig is om aan een betaalbare starterswoning te komen is er in december besloten dat de overdrachtsbelasting voor starters per 1 januari 2021 wordt afgeschaft.

Uitkomsten onderzoek afschaffing overdrachtsbelasting

In ons vorige blog over de overdrachtsbelasting hebben wij de uitkomst van het onderzoek naar het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters uitgelicht. Hierin kwam naar voren dat het weinig positieve effecten zal hebben voor starters. Daarbij stijgen de huizenprijzen en het geld dat starters niet aan de overdrachtsbelasting betalen, zijn zij waarschijnlijk wel kwijt aan het overbieden van een woning. Toch zijn alle overwegingen meegenomen en is er uiteindelijk besloten om de overdrachtsbelasting af te schaffen.

Afschaffing overdrachtsbelasting starters

De afschaffing van de overdrachtsbelasting moet ervoor zorgen dat starters een kans krijgen op de woningmarkt. In grote steden is het op dit moment zo dat veel huizen worden opgekocht door beleggers. Het kabinet heeft besloten dat als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en je wilt jouw eerste huis kopen, dan kun je dit zonder overdrachtsbelasting doen. Koop je een huis met jouw partner en is een van jullie boven de 35? Dan geldt de overdrachtsbelasting over de helft van de koopsom.

Twee maatregelen als het gaat om overdrachtsbelasting

De maatregel om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen is niet de enige regel die doorgevoerd gaat worden. De overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers wordt daarnaast juist verhoogd. In plaats van de 2% die zij van de koopsom af hebben gedragen, gaan zij nu 8% afdragen. Dit betekent dat je 8% overdrachtsbelasting gaat betalen als je een woning koopt waar jij zelf niet in gaat wonen of bijvoorbeeld koopt voor jouw kind. Ook zal de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden met 2% omhoog gaan: van 6% naar 8%.

Meer informatie over overdrachtsbelasting

Wil je meer weten over de overdrachtsbelasting en weten wat dit voor jou betekent? Neem gerust contact met ons op, WFO Netwerk Notarissen beantwoordt jouw vragen graag.

Terug naar overzicht
Geen overdrachtsbelasting meer voor starters

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: