Mantelzorg en wonen

23 augustus 2021

Mantelzorg is voor velen vanzelfsprekend. Als een persoon in de omgeving lichamelijk- en/of geestelijk achteruitgaat en de wens heeft dat jij degene bent die als mantelzorger verzorgende bent voor degene voor diverse zaken – zoals financiële kwesties, medische beslissingen maken of persoonlijke wensen vervullen – dan stem je hiermee in zonder erbij na te denken. Daarbij komt mantelzorg en wonen steeds meer voor. Waar je op moet letten wil je een mantelzorgwoning realiseren lees je hieronder.

Mantelzorgwoning

Steeds meer mensen willen graag langer zelfstandig wonen. Deze wens is in de laatste jaren alleen nog maar groter geworden. De mantelzorgwoningen zijn bedoeld om zorg te verlenen aan mensen die het nodig hebben. Ben je zorgverlener dan is het mogelijk om een woning op jouw terrein te bouwen om zorg te verlenen aan de zorgbehoevende. Ook kan het zo zijn dat de zorgbehoevende een woning op het erf heeft staan waar de zorgverlener terecht kan om diverse zorg te verlenen.

Wil je tips over op je oude dag thuis blijven wonen? Klik dan hier.

Mantelzorg en wonen

Er zijn een aantal mantelzorgwoningen die we onderscheiden:

  • Een mantelzorgwoning in een tuin
  • Een aanbouw aan een woning als mantelzorgwoning
  • Een garage of een ander bestaand pand

Mantelzorgwoningen en regels

Heb je het idee om een mantelzorgwoning te laten bouwen op eigen terrein? Een omgevingsvergunning is normaliter niet nodig. De regels zijn doorgaans vergelijkbaar met de bouw van een garage of tuinhuis. In deze gevallen hoef je de gemeente niet op de hoogte te stellen van de activiteiten. Waar je wel aan moet voldoen:

  • Algemene voorwaarden bouwwerken. Hierin zijn regels vermeld voor onder andere de omvang en de plaats van de bouw.
  • Het bouwbesluit. Hierin staan zaken vermeld over milieu, veiligheid en gezondheid. Wil je het bouwbesluit inzien, informeer hier dan naar bij jouw gemeente.
  • Is er sprake van beëindiging van de mantelzorg? Dan mag het bouwwerk niet langer als mantelzorgwoning worden gebruikt. Informeer bij jouw gemeente welke zaken in de woning mogen blijven staan en welke afgebroken moeten worden.

Meer weten over mantelzorg en wonen?

Heb je meer vragen over mantelzorg en wonen? WFO Notarissen beantwoordt graag jouw vragen. Neem contact op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl.

Terug naar overzicht
Mantelzorg en wonen

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: