Waarom de notaris om de herkomst van geld vraagt

19 juli 2021

De WWFT, de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, is per 25 juli 2018 aangescherpt. Deze wet geldt onder andere voor notarissen, advocaten en belastingadviseurs. Adviseurs dienen een cliënt te identificeren voordat er een zakelijke relatie wordt aangegaan. In dit artikel lichten wij belangrijke zaken uit waar je rekening mee kunt houden.

Identificatie herkomst geld binnenlandse- en buitenlandse rechtspersonen

Voor de identificatie van binnenlandse- en buitenlandse rechtspersonen geldt dat het is vereist om de namen en geboortedatum op te vragen en te bewaren. De identificatie van binnenlandse rechtspersonen wordt gedaan op basis van een uittreksel uit het handelsregister of een akte van de notaris. Bij buitenlandse rechtspersonen wordt de identificatie uitgevoerd op basis van een uittreksel uit het handelsregister van het land van herkomst of via het internationale verkeer gebruikelijke documenten. Deze laatste dient bij wet als geldig identificatiemiddel erkend te zijn in het land van herkomst.

De belanghebbende – the ultimate beneficial owner – dient ook te worden geïdentificeerd als de persoon meer dan 25% direct of indirect bezit heeft over de cliënt.

Identiteitscontrole herkomst geld bij de notaris

Allereerst vraagt de notaris om een geldig legitimatiebewijs om er zeker van te zijn dat het de persoon in kwestie betreft. Onder het legitimatiebewijs wordt een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands rijbewijs verstaan. Dit verzoek is niet eenmalig, bij elk bezoek is het belangrijk om het legitimatiebewijs mee te nemen.

Wanneer er een akte wordt getekend is het belangrijk dat het legitimatiebewijs dat in de ontwerpakte vermeld staat meegenomen wordt. Er wordt een kopie gemaakt en de gegevens worden veilig bewaard. Zie meer over het omgaan van de gegevens bij WFO Notarissen in het privacy statement. Ben je een rechtspersoon? Dan controleren wij niet alleen jouw gegevens, maar ook de gegevens van bestuurders/vertegenwoordigers.

Naast deze gegevens is het belangrijk om de gezondheidsgegevens te kennen om te zien of er (medische) zaken spelen. Andere gegevens die belangrijk zijn, zoals de woon- en/of werksituatie, moeten ook gemeld worden.

Identiteitscontrole herkomst geld belanghebbende (UBO)

Hebben wij met een rechtspersoon te maken? Dan is het voor de notaris belangrijk om deze informatie te ontvangen. Is er geen UBO? Dan vraagt de notaris de rechtspersoon een verklaring in te laten vullen.

Meer informatie over UBO vind je hier.

Herkomst van geld bij de notaris in Grootebroek en Enkhuizen

Sinds de coronacrisis is het betalen met contant geld niet meer aan de orde. Pinnen kan tot een bedrag van 2.500 euro. Wil je meer weten over zaken rondom de herkomst van geld en WWFT of heb je en andere vraag? De specialist-notarissen van WFO Notarissen in Grootebroek en Enkhuizen, Noord-Holland staan je graag te woord. Neem contact op via 0228 512444 of mail naar info@wfonotarissen.nl. Het is ook mogelijk om het contactformulier op de website in te vullen.

Terug naar overzicht
Waarom de notaris om de herkomst van geld vraagt

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: