Veelgestelde vragen

Vind hier uw antwoord

Ik woon samen. Is mijn partner automatisch mijn erfgenaam?

Nee, als je samenwoont ben je niet automatisch elkaars erfgenamen. Met een testament en gecombineerd met een samenlevingscontract kun je wel regelen dat je partner jouw erfgenaam wordt.

Wat moet ik doen na een overlijden?

Nadat iemand komt te overlijden gaan alle rechten en verplichtingen van diegene over naar de erfgenamen. Dit betekent dat erfgenamen ook aansprakelijk zijn op schulden. Wij helpen je graag met de afhandelingen van nalatenschappen als erfgename.

Ik ben getrouwd. Moet ik dan alsnog een testament maken?

De wet regelt vooruit al heel veel aspecten van een testament, maar er zijn nog genoeg andere redenen om alsnog een testament op te stellen. Met een testament bespaar je in bijna alle gevallen erfbelasting en kun je gemakkelijk bijvoorbeeld de voogdij over jullie minderjarige kinderen regelen en direct wat de kinderen erven.

Ik wil een eigen bedrijf starten. Is het verstandig om dit in een bv te doen?

Een voordeel van de rechtsvorm bv is dat de bv een rechtspersoon is en daarmee zelfstandig vermogen kan bezitten. Als aandeelhouder en bestuurder ben je in beginsel niet aansprakelijk voor de schulden van de bv. Daarnaast is het gemakkelijk om een bv snel en zonder minimumkapitaal kan worden opgericht. Of een bv dan daadwerkelijk de juiste keuze is, is afhankelijk van de omstandigheden. Wij helpen je graag bij een goed advies.

Ik ga samenwerken met een partner. Waar moet ik op letten bij het opzetten van een vof?

Het is niet noodzakelijk, maar zeker wel aan te raden om een vennootschapsovereenkomst op te stellen. Op grond van de wet is iedere vennoot bevoegd op de vof te vertegenwoordigen, in een vennootschapsovereenkomst kun je hier van afwijken. Daarnaast is het wenselijk om de zogeheten voortzettingsbeding op te nemen, zodat de onderneming kan worden voortgezet wanneer een vennoot komt te overlijden of failliet gaat.

Ik heb aandelen in een bv en ga scheiden. De aandelen staan op mijn naam, maar ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd. Wat moet ik doen?

Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moet je net zoals dat de woning verdeeld moet worden bij notariële akte, ook de aandelen verdelen. Het maakt in dit geval niet uit op wiens naam de aandelen staan. Om een heffing van de inkomstenbelasting te voorkomen is het belangrijk dat de aandelen worden verdeeld binnen twee jaar naar scheiding.

Ik heb een koper voor mijn woning gevonden. Kan ik direct naar de notaris?

Ja, je kunt direct naar de notaris. Je kunt een afspraak met ons maken zodat wij de koopakte voor je opmaken. Daarna kunnen wij ook de overdracht van de woning voor je verzorgen.

Kan ik mijn kind financieel helpen met de aankoop van een woning?

Ja, er zijn namelijk verschillende manieren om je kind financieel te ondersteunen. Je kunt ervoor kiezen om een bedrag belastingvrij te schenken. Daarnaast kun je een bedrag lenen aan je kind. Vaak is dit fiscaal voordeliger dan schenken. Wij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Mijn partner en ik gaan uit elkaar. Wij hebben samen een woning en ik wil deze graag overnemen. Wat moet ik doen?

Het is ten eerste belangrijk om contact op te nemen met de hypotheekverstrekker, want is de woning voor jou alleen wel financieel haalbaar? Mocht dat niet mogelijk zijn, kun je ook nog kiezen om een nieuwe hypotheek aan te gaan. Wanneer het financiële plaatje compleet is, moet de woning aan jou worden toebedeeld. Daarvoor heb je een notariële akte van verdeling voor nodig. Wij kunnen je helpen met het opstellen hiervan en ervoor zorgen dat al in een vroeg stadium een concept akte van verdeling op te maken.

Waarom zou ik een testament opstellen?

Er zijn meerdere redenen om ervoor te kiezen om een testament te laten opstellen. Veel mensen willen de voogdij voor hun kinderen regelen voor het geval ze onverhoopt er beiden niet meer zijn. Ook kun je een uitsluitingsclausule laten opnemen zodat bijvoorbeeld de partners van je kinderen niks erven. Wij kunnen je adviseren in het opstellen van een testament.

Maak je huwelijkse voorwaarden voor of tijdens het huwelijk?

Wanneer je niet naar de notaris gaat voordat je trouwt, ben je automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. alles wat je samen hebt, wordt nadat je ja tegen elkaar heb gezegd van jullie allebei. Spaargeld, inboedel, bedrijf, maar ook schulden en erfenissen of schenkingen. Wil je dit niet? Dan moet je voorafgaand aan het huwelijk, huwelijkse voorwaarden opstellen. Maak ongeveer een maand van te voren een afspraak bij de notaris, dan heb je nog ruim de tijd om na te denken over de wensen.

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Alles over het oversluiten van een hypotheek

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: